Bu konuda çok şey yazıldı, çizildi ve çok ayıda bilim insanı tarafından da dillendirildi.

Ortaya çıkan sonuçlar üzerinden dünya geneli icin yapılan istatistiki çalışmalar, ülkemizin deprem ve benzeri afetlere ne derece hazır olduğunu ve ortaya çıkan çarpıcı sonuçların etkisini azaltmak için hangi noktaya geldiğini somut olarak gösteriyor.

Düşünün şimdi;

Dünyada bu yıl 6-6.9 büyüklüğü arasında toplam 96 deprem meydana gelmiş durumda.

Şimdi de ayrıntılar...

Tüm bu depremlerde toplam 193 kişi hayatını kaybediyor. Kayıpların 155'i Türkiye’de yaşanıyor. Veee, 105 canın yitirildiği İzmir depremi yılın açık ara "en ölümcül depremi" olarak kayıtlara geçiyor.

Konu, Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir’in ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) verilerinden derlediği haberle gündeme geldi.

USGS, İzmir'de meydana gelen depremi 7.0 büyüklüğünde tescil ediyor. Bizim ulusal verilerimiz ise 6.6'yı gösteriyor. Bu farkın nereden kaynaklandığını birileri açıklayacak mı ?

USGS verilerinde Alaska, Jamaika, Rusya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine ve Türkiye'de meydana gelen 7 ve üzeri depremlerin sadece 3'ünde ölüm olayları yaşandığına da yer verildiği söz konusu habere yansıyor.

Şimdi birlikte düşünelim;

Meksika'daki 7.4'lük depremde 10, Papua Yeni Gine'deki 7.0'lık depremde 1 ama İzmir'de 105 kişi yaşamını yitiriyor.

Bu farkı neye yorarsınız ?

Başka bir gerçek de, bu yıl dünyada meydana gelen 10 ve üzeri kişinin öldüğü 4 depremden ikisi Türkiye'de yaşanıyor.

Bunu, kim nasıl açıklayabilir ?

Dünyada ölümcül depremlerde ikinci sırada Türkiye'nin adı yazıyor.

Öyle ki;

24 Ocak'ta Elazığ'da yaşanan 6.7 büyüklüğündeki depremde 41 kişi, 23 Şubat'ta İran'da meydana gelen depremin etkisiyle Van'da 9 kişi yaşamını yitirmişti.

Aynı habere yansıyan veriler, bu yıl 10 ve üzeri kişinin öldüğü diğer iki depremin Meksika'da 7.4 ve İran'da ise 5.8 büyüklüğünde yaşandığını gösteriyor.

Son olarak uzmanlarin görüşüne bakmak gerek.

Diyorlar ki;

"Ölü sayısında, fayların yaşam merkezlerine olan uzaklığı da önemli. Ancak, şehirlerin planlanması sırasında fay hatlarının hesaba katılması da son derece hayati öneme sahiptir."

Sahi, bizde hiç bu tür planlama yapılmış mıdır ?