Afganistanlı akademisyen Lal Muhammed Lame,Taliban'ın saldırılarını artırdığı Afganistan'daki son durumu ve buradan Türkiye'ye yönelik göç dalgasını Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'e anlattı.

Afganistan halkının 40 yıldır savaş halinde olduğunu, savaşın yanı sıra son yıllarda  artan işsizlik ve kuraklığın göçü etkilediğini ifade eden Lame, Türkiye'ye göç talebinde artış yaşandığını belirtti. Lame, "Birincil ve hatta Afganistan'dan yola çıkıp şu an İran'da olan bazı kaynaklara göre, Türkiye'ye gelmek için yola çıkan ve sınırdaki denetimlerin azalmasını bekleyen insanlar bulunmakta. Son günlerde Türkiye-İran sınırındaki sıkı denetimlerden dolayı yoldan geri dönen ve İran'da beklemekte olan insanlar var" dedi.

TERCİHLERİ TÜRKİYE

Kaçmak isteyenlerin çoğunun Türkiye'yi tercin ettiğini anlatan Lame, şöyle devam etti:
"Afganistan'da savaş ve güvensizliğin artması ile insanlar kendilerini ülkeden çıkma çabası içine girdi. Komşu ülke Pakistan ve İran'daki ekonomik durum ve işsizlik onlar için artık cazip gelmiyor. Ayrıca İran ve Pakistan'da yeterince Afgan mülteci bulunuyor. Bu ülkeler bundan fazla göç yükü kaldıramayacaklarını açıkladı. Orta Asya ülkeleri zaten göç kabul etmiyor. Dolayısıyla ülkeden kaçmak isteyenlerin çoğu Türkiye'ye gelmek istiyor."

İNŞAAT İŞÇİLİĞİ VE ÇOBANLIK

"Bunun birçok nedeni veya tercih sebebi olabilir. Birincisi Türkiye diğer bahsettiğim ülkelere göre ekonomik ve iş imkanları açısından daha iyi konumda. Diğer önemli neden ise Türkiye'den Avrupa ülkelerine geçme imkanı bulunmaktadır. Üçüncü sebep ise Türkiye'de daha önce Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ofisleri ülkeye giriş yapanların kaydını yapmaktaydı. Son dönemlerde kayıt işlemlerini Göç İdaresi Genel Müdürlüğü devralmak durumdadır. Sonuç olarak insanlar bu idarelere başvurularını yaparak ABD, Kanada, Avustralya gibi üçünce ülkelere yerleştirme işlemi yapılıyor. Bunlara ek olarak çalışmak için gelenler de Türkiye'de inşaat sektörü, çobanlık gibi ağır işlerde iş bulma imkanları bulunmaktadır."