Almanya'da seçmenler Federal Meclis'in yeni milletvekillerini belirlemek üzere bugün sandık başına gidiyor.

Seçmenler, ülke genelindeki seçim merkezlerinde 08:00 ile 18:00 saatleri arasında oylarını kullanabilecek. Sandıkların kapanmasının ardından oy sayımına geçilecek.

Seçimlere ilişkin en çok merak edilen sorular ve yanıtları şöyle:

Sonuçlar ne zaman açıklanıyor?

Oy verme işleminin son bulmasının hemen ardından, haber kuruluşları sandık çıkış anketlerinin sonuçlarını açıklayabilecek. Bu veriler, kamuoyu araştırma şirketleri tarafından, oylarını verdikten sonra seçim merkezinden ayrılan seçmenlerle yapılan anketler yoluyla toplanıyor.

Oy sayımının tamamlandığı sandıklardan sonuçların gelmesiyle birlikte, resmi olmayan sonuçlar da kamuoyuyla paylaşılacak. Kesin olmayan resmi sonuçların Pazartesi sabahı erken saatlerde belli olması, Federal Seçim Kurulu tarafından da açıklanması bekleniyor. 26 Eylül seçimlerinin “kesin resmi sonuçlarının” açıklanmasının ise bir kaç hafta sürebileceği belirtiliyor.

Seçimler neden bu kadar önemli?

16 yıldır Almanya başbakanı olarak görev yapan Angela Merkel, bu seçimlerde aday değil ve aktif siyasete veda etmeye hazırlanıyor.

67 yaşındaki Merkel siyasetten çekilirken, anketler yıllarca liderlik yaptığı Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik'e (CSU) oan seçmen desteğinin gerilemekte olduğunu gösteriyor.

Seçimler, Alman siyasetinde büyük değişimleri beraberinde getirebilecek olması nedeniyle önem taşıyor.

Bugüne kadar sadece Merkel’in başbakanlığına ve Hristiyan Demokratlar’ın yer aldığı koalisyon hükümetlerine tanıklık eden genç seçmenler açısından da yeni bir dönem başlıyor.

Kaç parti yarışıyor?

Seçimlere 47 parti katılıyor. Bunların 40’ı en az bir eyalette aday listesi oluşturabildi. Buna karşın sadece 11 parti, tüm eyaletlerde aday listesi oluşturdu. Bunlar arasında Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Sol Parti yer alıyor. Örneğin Merkel’ın partisi CDU Bayvera’da aday listesi sunmadı. CDU’nun kardeş partisi CSU ise sadece Bavyera eyaletinde adaylara sahip.

Kaç seçmen bulunuyor?

Federal İstatistik Dairesi’nin hesaplamalarına göre bu seçimlerde oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 60 milyon 400 bin seçmen var. Kadın seçmenlerin sayısı, erkek seçmenlerden daha yüksek. Oy verme hakkına sahip olanların 31 milyon 200 bini kadın, 29 milyon 200 bini de erkek. Dört yıl önceki seçimlerde seçmen sayısı 61 milyon 700 bin olarak kayıtlara geçmişti.