Çarşamba günü başlayan yağışlardan Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletleri ağır zarar gördü. Kayıp yüzlerce kişiye hâlen ulaşılamaması nedeniyle ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.

Koblenz polisi, selde hayatını kaybedenlerin sayısının Rheinland-Pfalz eyaletinde 110'a çıktığı belirterek,  670 kişinin de yaralandığı aktardı.

Kuzey-Ren Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanlığı da eyalette selden ölenlerin sayısının 45'e yükseldiği bilgisini paylaştı.

Öte yandan ülkenin güneyinde ve doğusunda da etkili olan şiddetli yağışlar gece su baskınlarına ve sele sebep oldu.

Avusturya sınırında bulunan Bavyera eyaletinin Berchtesgadener Land bölgesinde sel ve toprak kayması dolayısıyla "acil durum" ilan edildi.

Bölge yönetiminden yapılan açıklamada, bu bölgede en az 1 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Ölenlerin 4'ü itfaiyeci

İtfaiye Birliğinden (VdF) yapılan açıklamada, Kuzey Ren Vestfalya’da sel felaketinde hayatını kaybedenler arasında 4 itfaiyecinin olduğu bildirildi.

DW’nin haberine göre ise selden etkilenen bölgelerde arama-kurtarma çalışmalarına hala devam ediliyor. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanlığının verdiği bilgilere göre, itfaiye ve yardım örgütlerine bağlı toplam 22 bin kişi arama-kurtarma çalışmalarında görev alıyor. 

Steinmeier ve Laschet afet bölgesinde

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Rehinland-Pfalz ile birlikte afetten en fazla etkilenen eyalet olan Kuzey Ren-Vestfalya'nın başbakanı Armin Laschet dün sel nedeniyle birçok evin yıkıldığı Erfstadt kasabasını ziyaret etti. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Köln'ün güneyinde yer alan bu kasabada yaptığı konuşmada kurtarma ve yardım görevlilerine "tüm Almanlar adına" teşekkür etti ve birçok görevlinin "tükenme sınırının eşiğine hatta onun da ötesine kadar çalıştığını" söyledi. Almanya'yı birlik olmaya çağıran Steinmeier, "Zarar çok büyük, yeniden yapılandırma çalışmaları sürecek ve destek çalışmaları da devam etmeli" dedi.

Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet ise konuşmasında selzedelere yardım sözü verdi.

Merkel bugün bölgede

ABD'deki Başbakan Merkel'in de Almanya'ya döndükten sonra, bugün Rheinland-Pfalz eyaletini ziyaret etmesi bekleniyor. Merkel, cuma günü Laschet ile gerçekleştirdiği video konferans görüşmesinde selden etkilenenlere destek sözü vermişti.