Çin'in Wuhan kentinde ilk olarak 12 Aralık'ta tespit edilen ve yeni tip bir koronavirüs olduğu anlaşılan 2019-nCoV adlı virüs şu ana kadar 170 Çinlinin ölümüne sebep oldu. 

Wuhan'da çiğ deniz ürünleri satan bir marketten, kaçak hayvanlar yoluyla bulaştığı düşünülen ancak henüz hakkında kesin bilgi olmayan virüs tüm dünyayı alarma geçirirken, dünya çapında artan sağ popülizm ve ayrımcılık kendini göstermekte gecikmedi. 

"Her şeyi yerlerse böyle olur..."

Türkiye dahil pekçok ülkede Çinliler'in yemek kültüründen yaşam tarzlarına, görüntülerinden alışkanlıklarına hem sosyal medya hem reel hayatta yorumlar peşi sıra geldi. 

En basitinden Twitter'dan bianet hesabından paylaşılan haberlere dahi "Her şeyi yerlerse böyle olur", "Başımıza ne gelirse Çinliler'den geliyor" benzeri yorumlar yapıldı. 

Toplu taşımada tacize uğruyorlar

İngiltere, Çin'den gelen tüm yolcuları 20 gün karantina altında tutma kararı alırken, şimdiye kadar dört vakanın tespit edildiği Fransa'dan toplu taşımada tacize uğrayan Çinlilerin haberleri gelmeye başladı. 

Ülkede yolda ve iş yerlerinde hakarete uğrayan Çinliler JeNeSuisPasUnVirus (I'm not a virus) etiketiyle tepkilerini sosyal medyadan göstermeye başladılar. 

"Sarı alarm" manşetli gazete

Fransa'da yayınlayan yerel bir gazete olan Le Courier Picard "Alerte jaune" (Sarı alarm) manşetiyle çıktı. Manşet fotoğrafında ise koruyucu maske giyen Çinli bir kadın kullanıldı. 

Gazete, gelen tepkiler üzerine okuyucularından özür diledi. Irkçılık ve anti Semitizme Karşı Uluslararası Lig (Licra) şefi Stéphane Nive, herhangi bir gazetenin "Siyah alarm" başlığıyla çıkmasının ciddi bir problem olacağını aynı şeyin Çinliler için de geçerli olması gerektiğini kaydetti. 

BBC International'ın haberine göre Fransa'da yaşayan Cathy Tran isimli Çinli, arkasından iki kişinin "Dikkatli olun, yolumuzun üzerinde Çinli bir kız var" ifadelerini kullandı. 

Virüs mü daha korkutucu önyargı mı? 

Twitter'da "Ben virüs değilim" hashtagi (etiket) altına yazan bir başka Çinli ise "Etrafımızdaki herkes öksürürken biz öksürdüğünüzde tehlikeli olup olmadığımızı sormaktan vazgeçin" dedi. 

Lou Chengwang adlı twitter kullanıcısı ise şu notu düştü: 

"Ben Çinliyim, ama bir virüs değilim! Lütfen virüsten korktuğunuz kadar önyargıdan da korkun."

Toronta'da uyarı: Ayrımcılık yapmayın

Sars virüsünü yakından tanıyan Kanada'da da ayrımcılık ağır bastı. Toronto kent yetkilileri düzenledikleri bir basın toplantısıyla halkı Çinlilere karşı ayrımcılık yapmamaları konusunda uyardı.