Filipinler Komünist Partisi'nin kurucusu Jose Maria Sison 83 yaşında Hollanda'nın Utrecht kentinde tedavi gördüğü hastanede cuma günü öldü.

Filipinli komünistler Sison için "Yoldaş Joma" (Ka Joma) ifadesini kullanıyordu.

Sison'un iki haftadır kaldığı hastenedeki ölümünü duyuran Filipinler Komünist Partisi açıklamasında "Filipinli proleterler ve emekçi halk, öğretmenlerinin ve yol gösterici ışığının ölümünün yasını tutuyor. Yas tutarken bile, halkın sevgilisi Ka Joma'nın anıları ve öğretileri rehberliğinde devrimi ileriye taşımak için tüm gücümüzü ve kararlılığımızı vermeye devam edeceğimize yemin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETLE YAŞANAN ÇATIŞMALARDA 40 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

Sison'un kurucusu olduğu Filipinler Komünist Partisi'nin silahlı kolu Yeni Halk Ordusu (NPA), dünyanın en uzun süredir devam eden silahlı isyanlarından birini sürdürüyor. NPA ile Filipinler hükümeti arasında çatışmalarda bugüne kadar 40 binden fazla kişi öldü.

Sison, ülkeyi 21 yıl yöneten diktatör Ferdinand Marcos'un devrilmesiyle birlikte cezaevinden çıkmasının ardından 1980'li yıllardan beri Avrupa'da yaşıyordu. ABD, 2002 yılında Sison'u "terörist listesine" almış ve seyahat yasağı getirmişti.

AVM’de bıçaklı saldırı: 6 kişi öldü, 8 kişi yaralandı AVM’de bıçaklı saldırı: 6 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

Diktatör Marcos'un oğlu Ferdinand “Bongbong” Marcos ise 2022 yılının nisan ayında düzenlenen seçimlerde ülkenin yeni devlet başkanı seçilmişti.

Oğul Marcos'tan önce devlet başkanı olan Rodrigo Duterte 2016'da göreve geldiğinde NPA ile yaşanan çatışmaları sonlandırma sözü verse de müzakereler sürerken yaşanan çatışmaların ardından barış çabalarını durdurmuştu.

NPA'nın en güçlü olduğu dönemde 25 bin silahlı savaşçısı vardı ancak Filipinler ordusuna göre örgütün şu anki silahlı gücü iki bin civarında.