Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Covid-19 vaka sayılarında rekor artışların ardından başkent Paris ile birlikte 8 büyük kentte cumartesi (17 Ekim) gününden itibaren akşam 21:00 ile sabah 06:00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Alınan son kararla birlikte başkent Paris, Lille, Grenoble, Lyon, Marsilya, Montpellier, Rouen, Toulouse ve Saint-Etienne'de gece saatlerinde sokağa çıkılamayacak. Yasak en az dört hafta boyunca yürürlükte kalacak ve iki hafta daha tekrar uzatılabilecek. 67 milyon nüfusa sahip ülkede yaklaşık 20 milyon kişinin yasaktan etkileneceği tahmin ediliyor.

"Salgında ikinci dalga yaşanıyor"

Cumhurbaşkanı Macron, Covid-19 hastalığının 2021 yazına hayatımızda bulunacağını durumun endişe verici olduğunu ancak panik yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Ülkede her gün 200 yeni hastanın yoğun bakımda tedaviye alındığını, yoğun bakım ünitelerinde yoğunluk oluştuğunu ifade eden Macron, virüsün artık her yaş kategorisinde yayıldığını ve herkes için tehlikeli olduğunu belirtti.

Yasağa uymayanlara bin 500 euroya kadar para cezası

Emmanuel Macron, bu yasağa uymayanlara 135 euro para cezası kesileceğini, bu kuralı birkaç kez ihlal edenlere ise 1500 euro para cezası verileceğini belirtti.

Uygulama kapsamında sağlık kuruluşlarına gitmek için dışarı çıkılmasına izin verileceğini ifade eden Macron, şehirler arası dolaşımın serbest olduğu bilgisini paylaştı.

Bu uygulama nedeniyle olumsuz etkilenecek bazı sektörlere yardımlarda bulunacaklarını aktaran Macron, Fransızların Covid-19 tedbirlerine sıkı şekilde uymasının ve 6'dan fazla kişinin bir araya gelmemesinin önemine işaret etti.

Yasaktan etkilenecek işletmelere ekonomik destek verileceğini, ayrıca, imkanı olan şirketlerde haftada 2 veya 3 gün evden çalışılması gerektiğini savundu.

Sağlık alanında OHAL

Diğer yandan, hükümetin yayımladığı kararnameyle 17 Ekim'de sağlık alanında yeniden olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine karar verildi.

OHAL, hükümete ülke genelinde veya belirli bölgelerde bazı özgürlükleri kısıtlama, gerek görülen her türlü mal varlıklarına ve hizmetlere el koyma yetkisi veriyor. OHAL kapsamında aynı zamanda salgından etkilenen şirketlere mali yardım yapılıyor.

Fransa'da martta da 2 ay süreliğine sağlık alanında OHAL ilan edilmişti.

Ülkede Covid-19 salgını tekrar artmaya başlarken, hastanede tedavi görenlerin sayısı 25 Haziran'dan sonra ilk kez 9 bini geçti.

Çarşamba günü itibariyle 5 bin yoğun bakım yatak kapasitesi olan Fransa'da bin 539 ağır hasta bulunuyor. 798 bin Covid-19 vakasının tespit edildiği ülkede 33 bin kişi salgın nedeniyle can verdi.