Malta’daki evinin yakınlarında bir patlama sonucu öldürülen Daphne Caruana Galizia’nın ailesi, dört yıldır adalet arayışını sürdürüyor.

Lahey’deki benzer davalarla ilgili bir halk mahkemesinin oluşturulması kararı da büyük oranda, bu tür davalarda ülkelerde sürecin yavaş ilerlemesine dayanıyor.

Amerikanın Sesi'nde yer alan habere göre, basın özgürlüğü savunucusu grupların oluşturduğu bir koalisyon tarafından başlatılan mahkemede, duruşmalar gelecek ay başlayacak. Bu durum, gazeteci cinayetlerinde suçluların yargılanması konusunda birçok aile ve hak savunucusuna umut ışığı oldu.

1992 yılından bu yana, 1,400’den fazla gazeteci öldürüldü. Mahkemenin oluşturulmasında rol alan kurumlardan Free Press Unlimited’in verilerine göre, bu cinayetlerin yüzde 80’inde, suçlular hüküm yemedi.

Cezasızlık durumu, Washington Post gazetesi yazarlarından, Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı davası gibi büyük davalar da bile yaşanıyor. Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Lahey’deki duruşmalarda şahit olarak ifade verecek isimler arasında yer alıyor.

İLK DURUŞMA KASIM AYINDA

Lahey’deki duruşmaların ilki, gazetecilere karşı işlenen suçların cezasız kalmasını önleme adına belirlenen uluslararası anma günü 2 Kasım’da düzenlenecek.

Duruşmada, Sri Lanka’da öldürülen Lasantha Wickramatunga, Meksika’da öldürülen Miguel Angel Lopez Velasco ve Suriye’de öldürülen Nabil Al-Sharbaji’nin davalarına odaklanılacak.