Akdeniz'de kurtardığı göçmenlerle 19 gün güvenli bir liman açılmasını bekleyen Open Arms adlı yardım gemisi, İtalya'da savcılık kararı sonrası günün ilk saatlerinde Lampedusa Limanı'na demirledi. 

Gemideki çoğu Afrika kökenli 83 göçmen, limanda bekleyen aktivistler tarafından alkışlarla ve "Hoşgeldiniz" tezahüratlarıyla karşılandı. 

İtalya'nın Sicilya adasındaki Agrigento Savcılığı Salıu günü Open Arms gemisinin Lampedusa Limanı'na demirlemesi ve taşıdığı göçmenlerin karaya indirilmesi talimatı vermişti. 

Savcılık talimatıyla gemiye el konulacak. 

Open Arms gemisinin Twitter hesabında, göçmenlerin sevinç gösterilerinin kaydedildiği bir video yayımlandı.

DENİZE ATLAYIP KARAYA ÇIKMAK İSTİYORLARDI

Kurtarılan göçmenlerin bir kısmı tıbbi yardıma ihtiyaç duydukları gerekçesiyle tahliye edilmiş, 18 yaş altındakilerin de birkaç gün önce karaya çıkmasına izin verilmişti. 

Gemide kalan göçmenlerden bazıları son birkaç gündür denize atlayıp yüzerek karaya ulaşmaya çalışıyordu. 

Denize atlayan bu kişilerden bazıları tekrar Open Arms gemisine bazıları da Lampedusa adasına götürülmüştü.

İtalya hükümeti, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin girişimiyle kabul edilen "güvenlik yasasıyla", limanlarını göçmen taşıyan yardım gemilerine kapatmıştı. 

Lazio Bölge İdare Mahkemesi ise geçen hafta, Open Arms'a yönelik liman yasağını askıya almıştı. 

Mahkeme kararının ardından İtalyan kara sularına giren gemi, Lampedusa Limanı'na doğru ilerlemeye başlamıştı. 

Salvini tekrar devreye girerek geminin limana yanaşmasını ve göçmenlerin karaya çıkmasını önlemişti.

Gemisinin bir İspanyol sivil toplum örgütüne ait olması nedeniyle İspanya ve İtalya yetkilileri atışmış, son olarak İspanya hükümeti gemiye liman açmaya hazır olduğunu açıklamıştı. 

Open Arms yetkilileri ise gemideki durumun dayanılmaz bir hal aldığını belirterek İtalya ve Avrupa'yı göçmenleri alıkoymakla suçluyordu.