Hollanda hükümeti, son haftalarda giderek artan koronavirüs enfeksiyonları nedeniyle 19 Ocak'a kadar önlemlerin sıkılaştırılmasını kararlaştırdı.

Pazartesi gece yarısından itibaren yürürlüğe giren önlemler kapsamında, ilk ve orta dereceli okullar ile temel ihtiyaçları karşılayan mağazalar dışında tüm işyerleri kapatıldı.

Günlük koronavirüs enfeksiyonu sayısının 10 bine ulaşması üzerine, Hollanda hükümeti acil müdahale kararı aldı. Başbakan Mark Rutte'nin açıkladığı yeni önlemlere göre, sadece süpermarketler ile diğer gıda ve temel ihtiyaç maddesi satan işletmeler, bankalar, eczaneler ve benzin istasyonları açık kalacak.

Hollanda'daki müze, sinema, tiyatro, eğlence parkları, hayvanat bahçeleri, kumarhaneler ile alışveriş merkezleri ve giyim mağazaları 19 Ocak'a kadar kapatıldı.

Spor salonları, yüzme havuzları ve saunalar kapatılırken, temas gerektiren mesleklerde çalışanlar da, 19 Ocak'a kadar evde kalmak zorunda. Seks işçileri, berberler, masör ve güzellik uzmanlarının çalışması yasaklandı.

Diş hekimi ve fizyoterapist gibi temas gerektiren tıbbi meslekler ise, yasak kapsamı dışında tutuldu.

Hollandalılar, 5 hafta boyunca evlerine en fazla 2 ziyaretçi kabul edebilecek. 24, 25 ve 26 Aralık günlerinde kutlanacak Hıristiyanların en önemli dini bayramı olan Noel sırasında, fazladan bir ziyaretçiye daha izin verilecek.

Çarşamba gününden itibaren de, Hollanda'daki tüm ilk ve ortaöğretim okulları kapatılacak. 2 haftalık Noel tatilinin ardından bu okullarda uzaktan eğitim verilecek. Hükümet, ebeveynlerin daha fazla evde kalabilmesi amacıyla okulların ve kreşlerin kapatıldığını açıkladı. Bu süreçte kreşler sadece evde kalması mümkün olmayan sağlık, güvenlik gibi hayati öneme sahip işlerde çalışan ebeveynlerin çocuklarına hizmet verecek.

Yasak kapsamında oteller açık kalacak ancak konuklarına yemek servisi yapamayacak. Cami, kilise, sinagog gibi ibadethaneler de bu dönemde açık kalmayı sürdürecek.

Profesyonel futbol maçları ise seyircisiz oynanmaya devam edecek. Kütüphaneler, sadece kitap alıp vermek için açık olacak. Kafe ve restoranlar ile yasal esrar satışı yapan dükkanlar da sadece paket servisi verebilecek.

Hükümet, sokağa çıkma yasağı getirmedi ancak halka, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını ve tatil planlarını Mart ayına kadar ertelemelerini tavsiye etti.

Perakendeciler, Noel öncesi mağazaların kapatılmasının sektörde çöküşe yol açacağı endişesini dile getiriyor. Hollanda Temsilciler Meclisi ve hükümet, yeni önlemler sürecinde sektörlere sağlanacak desteği görüşecek.

Article share tools