İran'da altı defa alkol içmekten dolayı hüküm giyen ve ehliyetsiz araç kullanan bir mahkum idam edildi.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), 9 Temmuz Perşembe günü başkent Tahran'ın 250 kilometre batısında yer alan Mashhad Merkez Hapishanesi'nde bulunan mahkumun asılarak idam edildiğini duyurdu.

Devlet yetkililerinin infaz edilen mahkumun adını açıklamadığı belirtilirken, bazı İranlı aktivistler sosyal medya üzerinden söz konusu kişinin Murtaza Cemali (Morteza Jamali) olduğunu, Cemali'nin evli ve iki çocuk babası olduğunu yazdı.

IHR'ye konuşan sanığın İranlı avukatı Hüseyin Habibi Shahri konuyla ilgili olarak, "Müvekkilim alkol içmekten dolayı altıncı kez tutuklandı. Elbette başka suçları da vardı. Ehliyetsiz araba kullanmak ve alkollü şekilde araç kullanımı bunlardan bazılarıydı." ifadelerini kullandı.

İran devlet yetkilileri konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, IHR söz konusu idamın son dönemde oldukça nadir görülen bir vaka olduğunu, İran'da genellikle uyuşturucu satıcıları, katiller ve siyasi mahkumların ceza aldığını açıkladı.

"İran yargı sisteminin IŞİD'den farkı yok"

IHR Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, "Bu infaz İran İslam Cumhuriyeti'nin yargı sisteminin IŞİD'den bir farkı olmadığını bir kez daha ispatladı" diye konuştu.

İran'da 3 kez alkol içmekten dolayı tutuklanan mahkumlara idam cezası veriliyor. Genelde alkol içmek kırbaç cezası ya da karakolda kağıt imzalatılarak verilen şartlı tahliyeyle sonuçlanıyor.

IHR yöneticileri İran'da bu şekilde çok sayıda kişinin infaz edildiğini ancak ülkede şeffaflık olmadığı için çoğu vakanın duyulmadığını belirtiyor.