İtalya'da yerel seçimlerin ikinci turunda başkent Roma da dahil büyük şehirlerde ağırlıkla sol partiler zafer kazandı.

İlk turu 3-4 Ekim'de yapılan kısmi yerel seçimlerde hiçbir adayın yüzde 50 üzeri oy alamadığı belediyelerde 17-18 Ekim'de ikinci tura gidildi. İkinci tura kalan büyük kentlerden Roma ve Torino'da merkez-sol ittifakın adayları, Trieste'de ise sağ ittifakın adayı galip geldi.

Seçimlerin ilk turunda da Milano, Napoli ve Bologna gibi önemli kentleri merkez sol almıştı.

Başkent Roma'da ilk turda en fazla oyu alan iki aday, Enrico Michetti ile Roberto Gualtieri ikinci turda karşı karşıya geldi. Sağ partilerin adayı Michetti ilk turda daha fazla oy alsa da ikinci turda merkez-solun adayı Gualtieri'ye yenildi.

Demokratik Parti'li eski Maliye Bakanı Roberto Gualtieri, ikinci turda oyların yüzde 60'ını kazanarak Roma belediye başkanlığına seçildi.

Aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri partisi tarafından aday gösterilen Enrico Michetti, Yahudi soykırımıyla ilgili kullandığı ifadeler nedeniyle seçim kampanyasında antisemitizmle suçlanmıştı.

Seçim kampanyasında, aşı ve Covid sertifikası karşıtlarının gösterileri ve bu gösterilere neo-faşist grupların şiddet karıştırması da tartışmalara yol açmıştı. Seçimlerin ikinci turundan bir gün önce geçen Cumartesi başkent Roma'da 200 binden fazla kişi faşizm karşıtı gösteri yapmıştı.