İsveçli-Kürt bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliği önündeki vetosunu kaldırmasının ardından Stockholm'un Türkiye'ye 4 kişiyi iade ettiğini açıkladı.

Kakabaveh, Kürtçe yayın yapan rudaw.net'e canlı bağlandı.

Erdoğan'ın listesi

Kakabaveh Ankara'nın İsveç'ten iadesini istediği kişilerle ilgili liste için "Bu Erdoğan'ın listesi," diyor.

Kakabaveh Türkiye'nin "terörist" olarak tanımladıklarının büyük bölümünün Kürt, devrimci ve siyasi faaliyetleri yüzünden Türkiye, Suriye ve İran'dan yurtdışına çıkmak zorunda kalan kişiler olduğunu ve "İsveç polisi[nin] onları terörist olarak görm[ediğini]" söylüyor.

Kakabaveh, yayın sırasında, "İsveç hükümetinin Türkiye'nin isteklerini yerine getirmesine karşıyım ve bu konuda belli baskılarım da oldu." dedi. "Listedekiler DAİŞ'e karşı dünyayı kurtarmak için savaşan kişiler, DAİŞ tarafından öldürülme, işkence ve cezaevlerine atılma korkusuyla korkusuyla İsveç'e geldiler."

"Erdoğan'ın listesine göre ben de teröristim"

Kakabaveh, esas sorunun İsveç'teki onca Türk ve Kürt arasından neden 73 kişinin istendiği sorusu olduğunu belirtti. "Aralarında Türkler bile var ve bunlardan dördünü gazeteci olarak tanıyorum. Biri Ermeni soykırımı üzerine yazdı, diğerlerinin de Erdoğan'a karşı yazıları var. Erdoğan'ın listesine göre ben de teröristim." dedi. 

"Burası Ortadoğu değil ama
sığınma hakkını alamayanların korunması gerek"

Kakabaveh, İsveç'te hukukun Ortadoğudaki gibi siyasilerin değil, yargının elinde olduğunu vurguluyor, o nedenle "istedikleri kimseyi iade edemezler," diyor. Ancak onun asıl kaygısı, "[...] sığınma hakkını henüz alamamış ve suçlanan insanların haklarının korunması." Bu amaçla Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne "bu konuyu gündemlerine almaları için mektuplar gönderdi[ğini]" vurguluyor.

"İsveç 4 kişiyi teslim etti, adlarını açıklamalı"

Bugüne değin İsveç hükümetinin 4 kişiyi Türkiye'ye teslim ettiği ve iade sürecinin bilfiil başlatıldığını ısrarla vurgulayan milletvekili, "İsveç Adalet Bakanlığı'nın 'teslim edilenlerin liste ile alakası' olmadığına yönelik açıklamasına inanm[adığını]" söyledi.

Söylenenler doğruysa teslim edilenlerin "neden daha önce teslim edilmedi[klerini]" sorgulayan Kakabaveh, İsveç hükümetinin "bu yüzden teslim edilenlerin isimlerini açıklaması [gerektiği]"nde ısrarlı.

"İsveç hükümetine güvenim kalmadı"

İsveç hükümetine güvenin kalmadığını gizlemeyen Amineh Kakabaveh "Bu süreçte yaptıkları hiçbir şeye inanmıyorum. 4 kişiyi teslim ettiler. Ve bu bir propaganda değil, bir gerçek" dedi.

Kakabaveh, Türkiye'nin daha önce "iki IŞİD emirinin de iadesini talep ettiğini" hatırlattı. "Ancak İsveç devleti, gazetecileri ve kamuoyu teslim edilmemeleri için seslerini yükselttiler, onları neden geri göndermediklerini merak ediyorum," dedi. "Onlar daha önce Türkiye cezaevlerindeydiler".

Kakabaveh, İsveç Yasama Denetim Komitesi'nden Türkiye'yle imzalanan memorandum konusunda bir inceleme talep ettiğini ekliyor.
"Çünkü bu anlaşma hukuka aykırı. Türkiye'nin talepleri doğrultusunda insanların teslim edilmesi ve silah verilmesi İsveç yasalarına aykırıdır."