Avrupa'nın en büyük gazetecilik ödülü olan Lorenzo Natali Medya Ödülü'ne Arakanlı Müslüman kadınların zorla evlilik ve cinsel istismarını gözler önüne seren çalışmasıyla Hint gazeteci Pari Saikia layık görüldü.

Avrupa Komisyonu Uluslararası İşbirliği Genel Direktörlüğü tarafından organize edilen ve dünya çapında bütün gazetecilere açık olan ödül insan hakları, demokrasi, eşitsizlik, insan kaçakçılığı gibi konularda yazılı basın, radyo ve televizyon gazeteciliğinde sergilenen üstün çalışmaları onurlandırmayı amaçlıyor.

Bu yıl "kendini küresel eşitliğe adayan cesur ve dürüst" üç gazetecinin ödüle layık görüldüğünü belirten Avrupa Komisyonu üyesi Jutta Urpilainen "kalkınma gazetecileri olarak ister eşitsizlik, ister evrensel insan hakları ya da mevcut iklim değişikliği tehdidine karşı olsun değişime yardımcı olduklarını" vurguladı.

Keşmir'de zorla evlendirilen Arakanlı Müslüman kadınların hikayesi

Ödül jürisi bu yılın en büyük ödülü olan Grand Prize için Myanmar'daki askeri baskının ardından kaçan Arakanlı Müslüman kadınların yaşadıklarını araştırmacı makalesinde işlediği çalışması dolayısıyla Hint gazeteci Pari Saikia'yı seçti.

Kaçakçılar aracılığıyla Keşmir'de tanımadıkları yaşlı erkeklerle evlenmek için nasıl tuzağa düşürüldüğünü Arakanlı Müslüman kadınların yürek burkan ifadeleri üzerinden anlatan Saika'nın çalışmasında gelinlerin eşlerinin elinde sürekli olarak tacize maruz kaldığı ve aileleriyle yeniden biraraya gelebilmek için umutsuz çabalarını konu alıyor.

Jüri üyeleri İlk defa Vice Media Indıa'da yayımlanan çalışmayı "bu kadınların korunması için gerekli değişikliklerin yapılması adına konunun karar vericilerin gündemine taşınması potansiyeli olan aydınlatıcı gazetecilik" olarak tanımladı.

Saika ise ödülün yalnızca kendisi değil, hayatlarının her günü adalet, onur ve özgürlük için mücadele veren kadınlar için de olduğunu belirtti. Ödül törenine video konferans yöntemiyle bağlanarak "Bu ödül bir anlamda onlara ümit yaratacaktır" diyen Saika "Bu kadınlar bana hikayelerini anlatacak kadar güvendi ve ben onlara içinde bulundukları bu zor durumu dünyayla paylaşacağıma söz verdim" diye konuştu.

İspanya'nın güneyindeki çilek tarlalarında çalışan Faslı göçmenlerin hikayesi

Bu yılın Avrupa Ödülü'nü İspanyol serbest gazeteci Maria Altimira kazandı. Altimira çalışmasında, İspanya'nın güneyindeki Huelva'da çilek sezonunda çalışan Faslı mevsimlik işçilerin eziyetli ve aşağılayıcı koşullarını gözler önüne serdi.

Üç kişilik gazeteci ekibini koordine eden Altimira göçmenlerin nasıl dolandırıcılık kurbanı olduklarını, suistimal ve cinsel taciz ve hatta tecavüze uğradıklarını açığa çıkaran çalışmasında daha önceden İspanyol medyasında yayımlanan ancak daha sonra yetkiliilerce takibi yapılmayan hak ihlallerini yeniden ifşa etti.

"Bu ödül saraştırmak ve göçmenler gibi korumasız grupların sesini duyurmak için projelerde yer almaya devam etmek için bir teşvik. Onlar (Göçmenler) genellikle bizim demokrasi yoluyla seçilmiş hükümetlerimizin AB vatandaşı olmayanlar da dahil bütün vatandaşların haklarını garanti altına alamaması sebebiyle çok kötü durumlarla karşı karşıya kalıyor" diyen Altimira, araştırmacı gazeteciliğin giderek daha nadir ve pahalı hale geldiğine de dikkat çekti.

Hindistan'daki açlık

Lorenzo Natali Medya Ödülü kapsamında bu yılın En iyi Yeni Gazetecisi Ödülü'ne ise Hindistan'da yaşayan Srishti Jaswal ülkedeki açlık krizinin "gözardı edildiğine" dair haberiyle layık görüldü.

2021 yılından bu yana Hindistan'ın açlık ve yoksulluğa dair resmi veri yayınlamadığını belirten Jaswal bu durumun ülkedeki gıdasızlık düzeyinin gerçek boyutunun anlaşılmasını imkansız hale getirdiğine dikkat çekti.

"Açlık Covşd-19 pandemisi ile doğrudan cağlantılı olmasına rağmen en fazla göz ardı edilen yönü. Hindistan'da hükümet insanların açlıktan sokaklarda dilendiğini kabul etmeyi redddiyor" diyen Jaswal'ın ülkenin kuzeyindeki Agra kentindeki yerel nüfustan derlediği ifadelere kendisinin çektiği siyah-beyaz fotoğraflar eşlik ettiği çalışma "Açlıktan Ölüm" adını taşıyor.

1992 yılında Avrupa Komisyonu tarafından konulan Ödül, Avrupa Birliği’nin gelişimine ve yardım programlarına kendini adamış eski bir Avrupa Komisyonu üyesi olan Lorenzo Natali’ye ithaf edildi.