Mısır’da krallık mezarlarının yer aldığı tarihi Sakkara bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalarda, Firavun Hanedanlığı dönemine ait bir mumya ile 9 heykel ve bazı değerli eşyalar bulundu. Altın varakla kaplı mumya tam 4 bin 300 yıllık.

Mısırlı arkeolog ve eski Tarihi Eserler Bakanı Zahi Havas, “Bulunan mumya bir adama ait. Adı Heka Şibs. Bu tabut 4300 yıldır hiç açılmamış. Bu, kraliyet mumyaları dışında bugüne kadar bulduğumuz en eski mumya oldu” dedi.

Zahi Havas, heykellerin ise kireç taşından yapıldığını, üzerlerinde nakış olmadığından kime ait olduğunu tespit edemediklerini söyledi.

Havas, bulunan eserlerin 5'inci Firavun Hanedanlığı (MÖ 2487 ile MÖ 2449 arası) ile 6'ncı Firavun Hanedanlığı (MÖ 2345 ile MÖ 1821 arası) dönemlerinden olduğunu belirtti.

Mumya, başkent Kahire'nin güneyindeki Sakkara Nekropolü’nde, 15 metrelik bir sütunun altında keşfedildi. Bölgede üç mezar daha bulundu.

Mezarlar arasında çok sayıda çanak çömlek de dahil, başka birçok eşyaya da rastlandı.

ABD ile İsrail arasında güven kırılıyor mu? ABD ile İsrail arasında güven kırılıyor mu?

Nekropolde ortaya çıkarılan mumyaların en büyüğünün, rahip, müfettiş ve aynı zamanda soyluların danışmanı olan Khnumdjedef adlı bir kişiye ait olduğu belirtiliyor.

Bir diğer büyük mumya ise özel dini ritüelleri gerçekleştirmesi nedeniyle "gizli muhafız" unvanı verilen, üst düzey bir saray görevlisi olan Meri adlı bir kişiye ait.