ABD makamları tarafından ele geçirilen bir Rus oligarkının süper yatında, şimdiye kadar yaptırımların yol açtığı soruşturmalarda ortaya çıkarılan en ilginç parçalardan biri olan paha biçilemez bir Fabergé yumurtası bulundu.

ABD başsavcı yardımcısı Lisa Monaco, Çarşamba günü Aspen güvenlik forumunda, ekibinin yaptığı en ilginç bulgulardan biri olduğunu söyledi. Rus mal varlıklarının dondurulması ve el konulmasındaki rolünü tartışmak üzere düzenlenen forumda yaptığı konuşmada "Şimdi asıl önemli konuya gelelim: yatlar" dedi ve gerçekten ilginç şeyler bulduklarını açıkladı.

Bu yatlardan birinde bir Fabergé ya da Fabergé yumurtası olduğu iddia edilen bir yumurta buldukları için, buluşların gittikçe ilginçleştiğini söyledi. Lisa Monaco hangi yattan bahsettiğini belirtmedi ancak geçen ay Fiji'den yola çıktıktan sonra şu anda San Diego Körfezi'nde demirli olduğunu söyledi.

Amadea adlı 300 milyon dolarlık bir yat, Rus oligarkının sahip olduğu kapsamlı bir yasal savaşın ardından geçen ayın sonlarında ABD kuvvetleri tarafından Fiji'den San Diego'ya götürüldü. Monaco, “Yetkimiz olduğundan emin olmak için dünyanın dört bir yanındaki kolluk kuvveti meslektaşlarımızla birlikte çalışıyoruz ki bu yatlarda arama yaptıktan sonra, mahkemeye gidip, onlara el koyup, gelirlerini alabiliriz” diye ekledi.

Gerçekliği inceleniyor

Monaco, eğer bu mücevherin gerçek olduğu ortaya çıkarsa, dünyada kalan birkaç yumurtadan biri olacağını ve milyonlarca dolar değerinde olacağını söyledi. Fabergé yumurtaları, genç kuyumcunun 1885 yılında, Rus Çarı III. Alexandertarafından eşi Maria'ya hediye olarak bir tane yapması için görevlendirilmesinden bu yana zenginlik ve lüksün simgesi haline geldi. Sonraki otuz yıl boyunca bir Romanov geleneği haline geldi.

Milyarlarca Rus varlığına el konuldu

Fabergé, imparatorluk ailesi için sadece 50 yumurta üretti ama hepsi sağ salim kalmadı. Hazine Bakanlığı'na göre, ABD Adalet Bakanlığı'nın KleptoCapturegirişimi ve Repo (Rus Elitleri, Vekilleri ve Oligarklar) adlı çok uluslu bir görev gücünün bir parçası olarak ABD ve müttefikleri, Mart ayından bu yana yaptırım uygulanan milyarlarca dolar değerinde Rus varlığına el koydu.

Monaco, forumda, el konulan varlıklardan elde edilen karın, muhtemelen Ukrayna'ya geri aktarılmak üzere, el konulması fikrini desteklediğini ve bunun için Kongre'den yetki talep edildiğini söyledi.

(Kaynak: The Guardian)