Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) Genel Müdür Yardımcısı Amy Pope, göreve başlamasının ardından Türkiye'yi ziyaret etti.

BM'deki görevinden önce ABD'de, Barack Obama döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi'nde yer almış, ABD Başkanı Joe Biden'ın ise göçmenlik başdanışmanlığı görevini yürütmüş olan Pope, ziyaretinde Ankara ve Gaziantep'te çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

Pope, ziyareti sırasında BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de son aylarda, Suriyeli göçmenlerle ilgili tartışmalar da derinleşti.

Ağustos ayında Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Türk vatandaşı bir gencin iki Suriyeli tarafından öldürülmesi ardından Suriyelilerin ev ve işyerlerine saldırılar yaşandı.

Yine yaz aylarında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde Suriyelileri ülkelerine uğurlayacaklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Eylül ayında, "Başta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'yle, Suriyeliler başta olmak üzere mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalarımız var" açıklamasını yaptı.

Bu da hükümetin de Suriyelilerin geri gönderilmesini daha fazla gündemine aldığı yorumuna neden oldu.

Pope. Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmesi tartışmasıyla ilgili soruyu şöyle yanıtlıyor:

"Türkiye, dünyanın geri kalanına, hayatta daha az şanslı olan insanlarla dayanışmanın ne anlama geldiğini gösterdi. Hiç kimse, Türkiye'nin milyonlarca acil ihtiyaç sahibi insana emniyet ile güvenlik sağladığı ve onları konuk olarak ağırladığı gerçeğini görmezden gelemez. Türkiye, birçok yetişkini işgücüne sokmuş, çocukları okula göndermiş, hastalara sağlık hizmeti sunmuş ve yabancı olarak ülkeye gelenlere uyum fırsatı sağlamıştır.

"Suriye'deki durum mültecilerin kitlesel olarak dönüşü için henüz uygun değil. Bu yüzden, uluslararası toplumdaki bizler, başka insani sorunlarla karşıyken bile, geçtiğimiz 10 yılda epey ustaca taşıdığı orantısız ağır yükle baş edebilmesi için Türkiye'ye yardım çabalarımızı büyük ölçüde arttırmalıyız."