ABD Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada, Başkan Donald Trump'ın görevden azledilmesi yönündeki tasarı kabul edildi ve Trump, ikinci kez azil kararı verilen ilk Amerikan Başkanı oldu.

Tasarı, büyük ölçüde parti aidiyeti çerçevesinde 197'ye karşı 232 oyla kabul edildi. Meclis'te 222 Demokrat vekil var. 10 Cumhuriyetçi vekil de Trump'ın azledilmesi yönünde oy kullandı.

Trump, oylamadan sonra yayımladığı video mesajda, azil kararına değinmeden, karara yol açan 6 Ocak'taki Kongre baskınını kınadığını açıkladı:

"Çok açık olmak istiyorum; kesin bir şekilde geçen hafta yaşanan şiddet olaylarını kınıyorum. Şiddet ve vandallığın ülkemizde ve bizim hareketimizde yeri yoktur."

Demokratlar, 20 Ocak'ta görevi Joe Biden'a devredecek Trump'ın azlinde ısrarcıydı. Bazı Cumhuriyetçi kongre üyeleri de Trump'ın azli yönünde oy kullanacaklarını açıklamıştı.

Kongre baskını öncesi yaptığı konuşma nedeniyle “İsyana teşvik” ile suçlanan Trump hakkında kararı Senato verecek.

Güvenlik artırıldı

Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamanın ardından, Trump destekçilerinin olası bir şiddet eylemini engellemek için binlerce Ulasıl Muhafız Kongre binasında görevlendirildi.

Eski FBI Direktörü James Comey de, Donald Trump'ın ABD Başkanlık koltuğunu Joe Biden'a devredeceği 20 Ocak tarihinde ülke genelinde güvenliğin "kritik tehdit altında" olabileceğini söyledi.

BBC'nin Newsnight programında Emily Maitlis'e konuşan Comey, ülke genelinde silahlı, dağınık grupların şiddet içerikli eylemlerde bulunabileceği uyarısında bulundu.

2013-2017 arasında Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü olan Comey, Trump göreve geldikten yaklaşık dört ay sonra istifa etmişti.