Brezilya'dan geçen yaz söküm amacıyla Aliağa'ya gitmek üzere yola çıkan ancak tonlarca asbest barındırdığı için çevre örgütlerinin büyük tepkisine neden olan ve çağrıların ardından Türkiye'ye girişi yasaklanan eski askeri uçak gemisi, Atlas Okyanusu'nda batırıldı.

Brezilya Donanması, "NAE Sao Paulo" adlı geminin Cuma günü öğleden sonra kıyıdan 350 kilometre açıkta ve yaklaşık 5 bin metre derinlikte "planlı ve kontrollü" bir biçimde batırıldığını duyurdu. Tonlarca asbest, ağır metal ve zehirli madde içeren geminin denizde batırılması çevre örgütlerince protesto edildi. Greenpeace ve Sea Shepherd, Brezilya'nın gemiyi batırarak üç uluslararası anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürdü. Açıklamada geminin taşıdığı zehirli maddelerin deniz hayatına ve sahil topluluklarına "hesaplanamaz" zararlar vereceği belirtildi.

Brezilya Donanması daha önce yaptığı açıklamada "su yüzeyinde kalma koşullarının kötüleşmesi ve kontrolsüz şekilde batmasının kaçınılmaz olması" sebebiyle geminin planlı şekilde batırılmasından başka bir seçenek olmadığını ifade etmişti. Donanma, geminin batırılacağı noktanın seçiminde "seyrüsefer ve çevre güvenliğinin", "kamu sağlığı, balıkçılık faaliyetleri ve ekosistemlere olan etkilerin hafifletilmesinin" dikkate alındığını belirtmişti.

IŞİD, Moskova saldırısının görüntülerini yayınladı IŞİD, Moskova saldırısının görüntülerini yayınladı

Brezilya'dan römorkörle Avrupa'ya çekilen gemi, Türkiye'nin geçen Ağustos ayında getirdiği giriş yasağı üzerine Cebelitarık Boğazı'ndan geri dönmüştü.