Rusya Seçim Komisyonu, uluslararası toplum tarafından eleştirilen "ilhak referandumlarında" Rusya topraklarındaki sandıklardan gelen ilk sonuçlara göre "evet" oylarının kazandığını duyurdu.

Rus haber ajansları Ria Novosti, Tass ve Interfax'ın bildirdiğine göre Moskova kontrolündeki bölgelerde oy sayımına başlandı ve ilk sonuçlara göre "evet" oylarının önde olduğu aktarıldı.

Putin'den Batı'ya F-16'lar için gözdağı! Putin'den Batı'ya F-16'lar için gözdağı!

Komisyonun açıklamasında şu ana kadar oyların yüzde 27'sinin sayıldığı ve yüzde 98 'evet' çıktığı bildirildi.

Referandumlar Ukrayna'nın işgal altındaki dört farklı bölgesinde yapıldı.

Rusya'nın işgal altındaki Herson bölgesine atadığı Vladimir Saldo, Rus basınına yaptığı açıklamada, oylamada 'zafer kazanıldığını' söyledi.

Donets bölgesindeki Rus yetkili de bölgede yapılan referandumdan 'evet' çıktığını açıkladı.

Kiev: 'Oylama geçerli değil'

Rus Seçim Komisyonu'nun açıklamasına tepki gösteren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise oyların geçerli olmadığını ileri sürdü. 

Bakan Kuleba, Fransız mevkidaşı Catherine Colonna ile birlikte Kiev'de düzenlediği basın toplantısında "Bu durum politikamızı, diplomasimizi ve askeri alandaki eylemlerimizi değiştirmeyecek" dedi.

Geçen hafta Kremlin, sözde Donetsk ve Luhansk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya katılmayı öngören referandumların düzenleneceği ve Moskova’nın da bu referandumlardan çıkacak sonucu kabul edeceğini açıklamıştı. 

5 gün süren referandumlardan Rusya’ya katılım sonucunun çıkacağı bekleniyordu. Sandıktan çıkan 'evet' oyu, Rus parlamentosunun her iki kanadı tarafından onaylanacak ve ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzası ile resmileşecek.

Moskova hükümeti, bu bölgelerin ilhak edilmesinin ardından Rusya'nın bir parçası olacağını ve bu bölgelere yönelik herhangi bir saldırının Rus topraklarına yapılmış sayılacağını belirterek üstü kapalı 'nükleer silah' tehdidinde bulunuyor.