İktidarın okullaşma politikasında önemli bir rol verilen meslek liselerindeki akademik başarısızlık, resmen doğrulandı. Önceki gün toplanan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda konuşan MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Numanoğlu, “Ailelerin, meslek okullarındaki çocukların yükseköğretime geçme ihtimallerinin düşük olduğu varsayımları var. Bu doğru, oranlar gerçekten çok düşük” dedi.

Birgün Gazetesi'nden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Numanoğlu meslek sahibi olan nesillere ihtiyacın olduğunu söyleyerek,
 

"Çünkü ölçek itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na ait okul ve kurumlarda yaklaşık 18 milyon öğrenci var. Ortaöğretim kademesinde 5 milyondan fazla öğrenci var. Her yıl üniversite çağına yaklaşık 1 ila 1,1 milyon yeni öğrenci katılıyor. Türkiye’de Milli Eğitim okul ve kurumlarında her yaş grubunda kabaca 1 ya da 1,1 milyon öğrenci var. Her yıl yeni bir 1 milyon öğrenci sisteme giriyor. Bunun karşılığında yükseköğretim kurumlarımızın örgün lisans programlarının kapasitesi 380 bin ila 400 bin civarında. Yükseköğretim kurumlarının YKS sınavıyla ÖSYM sınavlarıyla yükseköğretim kurumları sınavının önüne toplanan öğrenci sayısı yaklaşık 2,5 milyon. Biz mevcut kapasitesiyle yani örgün kapasiteyle bu 2,5 milyonun hepsini yükseköğretime alma durumunda değiliz ne yazık ki"

MEB’in resmi verilerine göre, meslek liselerinden mezun olan ancak üniversiteye devam etmeyen öğrencilerin oranı yüzde 35 oldu. Mezunların yüzde 40’a yakını eğitim aldığı alanla ilgili iki yıllık yüksekokula sınavsız geçişle devam ederken dört yıllık bir öğretim programına girenlerin oranı sadece yüzde 15’te kaldı. Bu oran meslek lisesi mezunlarının ancak çok az bir kısmının serbest meslek sahibi olabildiği düşünüldüğünde meslek liselerinin fabrikalara işçi yetiştiren bir kurum işlevi haline geldiği iddialarını doğruluyor.