Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Sakarya Şube Başkanı Yücel Kaçar, okullarda salgına karşı maske dışında hiçbir önlemin olmadığını ifade ederek, "Milli Eğitim Bakanlığı  gerekli önlemleri almayarak, yüz yüze eğitimi riske atıyor" dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, neredeyse tüm okullarda en az bir sınıfın karantinaya alınmış durumda olduğunu belirten Kaçar, "Yüz yüze  eğitime devam ediyoruz gibi görünse de, "okulları kapatmadık" dense de  karantinaya alınan sınıflar nedeniyle kimi okullarda fiilen uzaktan eğitime geçilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Kaçar, şöyle devam etti:

MASKE DIŞINDA ÖNLEM YOK

"Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ ifadesini kullansa da, Türkiye çapında okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı gün gibi ortadadır.

Yüz yüze eğitime en uzun süre ara veren birkaç ülkeden biri olmamıza rağmen, ciddi bir eğitim planlamasıyla yeni eğitim ve öğretim yılı hazırlıkları yapılmamıştır. Öğretmen açıkları kapatılmamış, yeni okullar, ek derslikler inşa edilmemiştir.

Okullarda temizlik yapacak personel ihtiyacı ciddi boyutlardadır. Yıllardır kadrolu personel atanmadığı gibi  İş-kur üzerinden taşeron olarak çalıştırılan hizmetli personel dahi geçen yıllara oranla üçte bir düzeyde görevlendirilmiştir. Okullarda kalabalık nedeniyle Mesafe olgusundan söz etmek mümkün değildir, kişisel hijyen ölçülebilir olmadığından, okullarda maske dışında hiç bir önlem olmadığını söyleyebiliriz."

EĞİTİM SEN'İN ÖNERİLERİ

"Okulların açık kalmasına yönelik olarak somut öneri şunları söyleyebiliriz;
Salgın yönetimi için ek bütçe ayrılmalıdır.
Süreç yönetimi yerellere devredilmelidir. (Kırsal okullar ile kalabalık okulların koşulları aynı değil, alınacak önlemlerin yerelden belirlenmesi vb.)
Kalabalık okullarda günlük ders sayısı, ilk ve orta okullarda 4-5 ders, liselerde 6 ders olarak düzenlenerek (seçmeli dersler geçici olarak uzaktan yapılabilir) Dersler 30 dk. düşürülebilir, Böylece zaman kisaldigi için ikili eğitim yoluyla sınıflar seyreltilebilir.
Seyreltilmiş sınıflar için öğretmen ataması yapılmalıdır.(100 bin öğretmen ataması elzemdir.)"