Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), okulların önlemler alınarak açılması talebiyle kaygı ve sorunlara yönelik çözüm önerilerini paylaşmak için basın toplantısı düzenledi.

Eğitim Sen Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya, Genel Başkan Nejla Kurul ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri katıldı.

Açıklamayı yapan Kurul,  salgın koşullarında okulların ve üniversitelerin güvenli bir biçimde yüz yüze eğitime açılması için tüm önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

"Uzaktan eğitime erişilmiyor"

Sınıf mevcutlarının 20’nin altına düşürülmesi ve yeni öğretmenlerin alınması gerektiğini belirten Kurul, şöyle devam etti:

“UNESCO verilerine göre, 14 Aralık 2020 itibarıyla toplam 210 ülkeden 106’sında okullar tamamen açık, 43’ünde ise kısmen açık kalmışlardır. Başka bir kategoride 34 ülkede okullar ara tatilde, 27 ülkede ise okullar kapatılmıştır.

“Türkiye okulları kapalı olan ülkeler kategorisinin içinde yer almıştır. Kalabalık okullar, kalabalık sınıflar ve gerekli önlemlerin alınmamasıyla nedeniyle okullar neredeyse bir yıl boyunca kapalı kaldı.

“Özellikle sadece Kürtçe bilen çocuklar eğitime ulaşmada dezavantajlı kaldı. Bu dönemde okulların kapalı olduğu, milyonlarca öğrencinin ise uzaktan eğitime erişemediği tuhaf zamanlar yaşadık.

"Anadilde eğitimi birlikte inşa edeceğiz"

“Sayıları giderek artan yoksul çocuklar, toplumsal cinsiyet rollerine uygun olarak ev içi işlere yönlendirilen kız çocukları, özel gereksinimli çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, mevsimlik işçi çocukları, göçmen çocuklar uzaktan eğitimi çok uzaktan izlediler. Çocuklar için eğitim hakkı yaşama geçirilmedi.

“Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak, salgında eğitim ve sağlık yönetimi süreçlerini gerek MEB düzeyinde gerekse okul, ilçe ve il düzeyinde izleyeceğiz. Sayıları milyonları bulan eğitim bileşenlerini, sahadan edindiğimiz verilerle bilgilendirmeye ve siyasal iktidarı uyarmaya devam edeceğiz. Kamusal, bilimsel, parasız, laik, cinsiyet eşitlikçi, demokratik, anadilinde eğitimi hep birlikte inşa edeceğiz.”