Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Sakarya Şubesi Yürütme Kurulu, başta ücretli öğretmenler olmak üzere özel okullarda çalışan öğretmenler ile okul aile birlikleri üzerinden kamu okullarında çalıştırılan emekçilerinin mağduriyetinin önlenmesini istedi.

Eğitim Sen’den yapılan yazılı açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitime verilen aranın ve uzaktan eğitim uygulamalarının 30 Nisan'a kadar uzatılmasını olumlu ve yerinde bir karar olarak değerlendirildiği belirtilerek, ”Bununla birlikte  sendikamızın merkezi düzeyde yaptığı açıklamalara paralel olarak yerel düzeyde de uyarılar ve önerileri kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyulmuştu” denildi.

Öncelikli talebin sağlık çalışanlarının tüm ihtiyaçlarının karşılanması olduğu ifade edilen açıklamada, “Başta bilim insanları olmak üzere, kamu yöneticileri, sivil toplum liderleri, kanaat önderleri vb. topyekûn ülkenin ileri gelenlerinin, bir tek "evde kal" davranışını kazandırmakta zorlandıkları şu günlerde, uzaktan eğitim sürecinde de davranış kazandırmaya devam eden başta öğretmenler olmak üzere eğitim emekçilerinin taleplerine de dikkat çekmek istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Eğitim Sen Sakarya Şubesi şu taleplerde bulundu.

  • Uzaktan eğitimle ilgili düzenlemelerde yer verilmeyen ücretli öğretmenler bu süreçte tamamen kendi kaderlerine bırakılmışlardır. Normalde de çok düşük ücretle çalıştırılan "ücretli öğretmenlerin" bu süreçte tamamen gelirsiz bırakılmaları kabul edilebilir bir durum değildir. Bizimle aynı işi yapan bu meslektaşlarımız için  merkezi düzeyde bir düzenleme yapilmazsa, Sakarya'da görev yapan az sayıdaki ücretli öğretmene, İl Milli Eğitim Müdürlüğü öz kaynaklarıyla destek olmalıdır.
  • İl Millî Eğitim Müdürlüğü yanı sıra iş güvenceleri zayıf olan özel okullarda çalışan öğretmenler ile iş-kur ve okul-aile birlikleri üzerinden kamu okullarında çalışan eğitim emekçilerinin mağdur edilmeleri önlenmelidir. 
  • 3-Uzaktan eğitim uygulamalarının sağlıklı ve verimli olarak gerçekleşmesi için bilindiği gibi öğrenciler için kişisel (bilgisayar tablet vb) bir cihaz ile yüksek hızlı internet bağlantısına ihtiyaç duyulmaktadır. Tablet vb ihtiyacı olan öğrencilerin öğretmen-okul-idare zinciri ile tespit edilerek öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması ve ücretsiz yüksek hızlı internet bağlantısı bir an önce  sağlanmalıdır. Kendi bütçeleri yanında oldukça mütevazi bütçelerle karşılanabilecek olan bu hizmetleri, Sakarya'daki yerel yönetimlerin öğrencilerimize sağlamalarını bekliyoruz.
  • 4- MEB. 26 Mart tarihinde  yayınladığı genelgeyle; uzaktan eğitim sırasında "öğretmenler ders, ek ders, varsa ders niteliğindeki görevlerini yapmış sayılır"  maddesiyle öğretmenlerin ek ders ücretlerini ödeyeceklerini duyurmuştu. Ancak 28 Mart'ta yayınladığı başka bir genelgeyle 1 Eylül 2020 tarihine kadar kimi faaliyetleri durdurduğunu duyurdu. Bu yeni genelgeyle başta meslek dersi öğretmenleri olmak üzere pek çok öğretmen fiilen ek ders ücreti alamaz hale getirilmiş oldu. Bu eşitsizliğin de hemen düzeltileceğine olan inancımızla, halkımızı evde kalarak sağlık çalışanlarına destek olmaya  davet ediyoruz