Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Sakarya Şube Başkanı Yücel Kaçar, son kabine toplantısı sonrasında açıklanan yüzde 2,5’luk maaş artışını ‘Sadaka Zammı’ olarak nitelendirdi ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yücel Kaçar, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, gerçek enflasyonun yüzde 80’i aştığını, bu karşılık TÜİK verilerinde yıllık enflasyonun yüzde 36,08, son altı aylık enflasyonun da yüzde 25,5 olarak gösterildiğini belirterek, “Bunun üzerine yapılan yüzde 2,5’luk artışın, refah payı olarak gösterilmesi büyük bir aldatmacadan ibarettir” dedi. Kaçar, “. Haftalar boyunca “ek zam”, “ek zam için ek protokol” vaatleri ile oyalanan milyonlarla dalga geçercesine yapılan “sadaka zammı” dayatmasını kabul etmek mümkün değildir” diye konuştu.

YÜZDE 5’LİK ENFLASYON HEDEFİ…

Kaçar, 2022 yılına ilişkin de şunları kaydetti:

“Tüm veriler 2022'nin ilk saatlerinde elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan fahiş zamların başta temel tüketim maddeleri olmak üzere tüm ürünlere yansımaya devam ettiğini dolayısıyla hayat pahalılığının önümüzdeki günlerde daha da artacağını göstermektedir. Bu koşullarda hükümetin 2022 yılı için yüzde 5 enflasyon hedefi belirlemesinin hiçbir karşılığı kalmamıştır. Nitekim Maliye Bakanı daha dün yaptığı açıklamada Temmuz ayında kamu emekçileri açısından enflasyon farkının ortaya çıkacağını itiraf etmiştir. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklisinin sefalete itilmesine karşı hayata geçireceğimiz eylem ve etkinlikler çok daha yakıcı hale gelmiştir.”

MÜCADELE ÇAĞRISI

“Yaşanan gelişmeler ve kısa dönemde yapılacak eylem ve etkinlikler KESK’e Bağlı sendikalar tarafından değerlendirilmiş olup;

Bu çerçevede, Konfederasyonumuz tarafından; hükmünü yitirmiş toplu sözleşmenin derhal yenilenmesi, maaşlarımızda yaşanan buharlaşmanın insanca yaşamaya yetecek bir ücret ile telafi edilmesi temel taleplerine yer verilen bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirecektir

Tüm Kamu emekçilerini her zaman olduğu gibi bu zorlu süreçte de insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenli gelecek-güvenceli iş mücadelemizi yükseltmek üzere, birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.”

BAKAN ÖZER’E KINAMA

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in Şanlıurfa'da bir okulda okul müdürüne yönelik, “Siz ne biçim adamsınız ya? Siz ne iş yapıyorsunuz? Para istediniz de para mı vermedik? Sen nasıl bir biçimde iş yapıyorsun?” sözlerini de kınayan Kaçar, şöyle devam etti:

“Bu şekilde azarlamak aşağılamak, meslektaşları arasında onu zor duruma düşürmek son derece yanlış bir yaklaşımdır. Bunu kınıyoruz. Öğretmenlere tepeden bakış bu sekter anlayış böylesine bir Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının ortaya çıkmasına yol açmıştır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısı kapalı kapılar ardında kanunun muhatabı olan öğretmenlerinin ve sendikalarının dışında haklarını ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmıştır. Kanun tasarısı hazırlanırken ILO, UNESCO ortak belgesi olan öğretmenliğin statüsü tavsiye kararı yok sayılmıştır. Tasarıyı meslek kanunu tasarısı olarak geçirmeye çalışmak ekonomik hükümlerinin uygulanmasını 1 yıl sonraya bırakmak, konuya seçim vaadi olarak yaklaşıldığını açıkça göstermektedir. Anayasaya göre memurların, kamu görevlilerinin hakları ve yükümlülükleri göz ardı edilmiş, öğretmenleri ilgilendiren pek çok kararın Milli Bakanlığı’na bırakılmıştır.

Adaylık Kaldırma Sınavı’nın kaldırılması, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılarak öğretmenler arasında hiyerarşi yaratılmak amaçlanmaktadır.”

“TASARI DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR”

Öğretmenlik Meslek Kanunu ILO ve UNESCO ortak belgesi olan “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na” uygun bir düzenlemeyle yeniden yapılandırılmalıdır, aksi takdirde TBMM’ye sunulan Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’nın derhal geri çekilmelidir.

Bir meslek kanunu hazırlanacaksa ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’ temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır. Bu doğrultuda çalışmalar yürütmek üzere eğitim alanında örgütlü tüm sendikaları birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.”