Covid-19 pandemisi tedbirleri dolayısıyla çevrimiçi olarak SAÜ’de düzenlenen sempozyum, açılış konuşmaları ile başladı.

Sakarya Büyükşehir Başkanı Ekrem Yüce açılışta yaptığı konuşmasında “Sakarya kozmopolit bir şehirdir. Farklı kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadığı şehrimiz, uluslararası öğrencilerin de tercihleri arasında almaktadır. Şehir olarak tüm öğrencilerimize olduğu gibi uluslararası öğrencilerimizin de yanındayız, onların destekçisiyiz” dedi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, açılış konuşmasında sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı gurur duyduklarını dile getirdi.

Köksal Toptan açılışa video mesaj ile katıldı

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TBMM 23’üncü Dönem Başkanı Köksal Toptan da sempozyumun açılışına video mesaj ile katıldı. Uluslararası öğrencilerin önemine dikkat çeken Toptan, konuşmasında 90’lı yıllarda görev yaptığı dönemde Türki cumhuriyetlere gittiklerini ve eğitimle ilgili protokoller yaptıklarını anlattı. Toptan, “Bu ülkelere yapabileceğimiz en önemli, en kalıcı, en ucuz bağlantı yolu eğitimdir. 70 yıl Sovyetler Birliği yönetiminde kalan bu ülkelerin yeniden kendi özlerine dönmeleri, Türkçeyi yeniden konuşmaları çok önemli bir gelecek ifade ediyordu. Gittiğimiz bu ülkelere eğitim malzemeleri göndermeyi, okul açmayı ve öğretmen göndermeyi taahhüt etmiştik. Bu ülkelerin devlet başkanlarının, bakanlarının, yöneticilerinin bu işe heyecan duyduğunu gördüm. Bu ülkelerden ilk öğrencileri Türkiye’ye getirmek için çalışmalar yaptık ve getirdik” dedi.

“50 farklı ülkeden 234 uluslararası öğrenci katıldı”

UDEF Tanıtım ve Medya Koordinatörü İbrahim Yetimova, sempozyumun Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Valiliğinin de destekleriyle düzenlendiğini, covid-19 tedbirlerine karşın yoğun ilgi gördüğünü dile getirerek, “Sempozyuma 800’ü aşkın başvuru alındı. İki günde 50 farklı ülkeden 234 uluslararası öğrenci, 57 farklı oturumda bildirilerini sunacaklar” dedi.