Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliği yargıya taşıdı.

 Değişiklikle "Uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz" hükmü kaldırıldı.  Böylece uzaktan eğitimde öğrencilerin puanla değerlendirilmesinin yolu da açıldı. Buna göre öğretmenler öğrencilerini derse katılım ve proje ile değerlendirebilecek.

Eğitim Sen, yönetmelik değişikliğinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtı.

"Fırsat eşitsizliği derinleşecek"

Eğitim Sen,  şu gerekçelerle yürütmenin durdurulmasını istedi:

“Uzaktan eğitimin puanla değerlendirilmesi fırsat eşitsizliğini daha da derinleştirecek. Bu nedenle eşitlik kuralına aykırı ve ayrımcılık getirecek. Uzaktan eğitimde puanla değerlendirilmesine ilişkin yöntemlerin öngörülmemesi nedeniyle hukuk güvenliği ilkesine aykırı davranılıyor.

"EBA'ya, internete erişim ve teknolojik olanaklar açısından eşit olanaklara sahip olmayan öğrenciler varken uzaktan eğitimin puanla değerlendirilmesine ilişkin yöntemler objektif ve güvenilir olamayacak. Bu düzenleme öğretmenleri güvensiz ve belirsiz bir ortamda çalışmaya zorlayacak.

"Bu düzenlemeyle öğretmenler, uzaktan eğitime erişemeyen ya da yeterince erişemeyen öğrencileri puanla değerlendirmeye zorunlu tutulacak. Öğretmenleri görevi gereği puan vermekle hakkaniyete göre davranmak konusunda ikileme sürükleyecek.”