Eğitim Sen bünyesinde kurulan Sakarya Eğitim İzleme Kurulu’nun gözlemlerini ve değerlendirmesini paylaşan Şube Başkanı Yücel Kaçar, okullara öncelikle yeterli sayıda temizlik personeli alınmasını ve ) hijyen koşulların oluşturul-ması için gerekli bütçenin sağlanması gerektiğini söyledi

Okullarda yeterli sayıda sağlık personeli bulundurulmasının önemine  değinen Kaçar, seyreltilmiş eğitim için köy okullarının açılmasını ve kamuya ait konteynerlerin kullanılmısını önerdi. Kaçar buna  göre  yeterli öğretmen ataması yapılmasını da istedi

OKULLARIN ÇARŞI PAZARDAN GÜVENLİ OLMASI YETERLİ MİDİR?

Kaçar'ın açıklaması şöyle:

Eğitim Sen bünyesinde kurulan “ Sakarya Eğitim İzleme Kurulu ” 05 Ekim- 05 Kasım 2020 tarihleri arasında Sakarya’daki yüz yüze eğitim etkinliklerini yerinde gözlemiş ve aşağıdaki değerlendirmelerde bulunmuştur.

Tam da 14 yaşındaki öğrencimiz Semir'in covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği günlerde, Milli eğitim bakanı Ziya Selçuk, "okullar, çarşı pazardan daha güvenli" açıklamasını yaptı.

"Okulların çarşı pazardan daha güvenli olması” yeterli midir?

Okulların çarşı pazardan daha güvenli ise önlem almaya gerek yok mudur?

GÖSTERMELİK ÖNLEMLER

Pandeminin ikinci dalgası çok sert geçiyor. Okullardan bir bir peşine Corona pozitif haberleri geliyor. Öğrencilerden öğretmenlere, hizmetlilerden memurlara, servis görevlilerinden kantin çalışanlarına her gün mutlaka yeni bir vaka haberi alıyoruz. Günlük ya da haftalık vaka olan okul sayısı vb. liste tutmak artık imkânsız halde. Sakarya'da artık hemen her okulda en az bir pozitif vaka var.

Biz eğitim sen olarak en başından beri önlemlerin alınarak okulların açılması gerektiğini söylüyoruz. Alınacak önlemlerle ilgili somut öneriler de yapıyoruz.

Ancak gelinen noktada görüyoruz ki maske takın demek dışında sadece göstermelik uygulamalar yapılmaktadır

İZLEME KURULUNUN TESPİTLERİ

"Eğitim İzleme Kurulumuzun" eğitim kurumlarında geçen ay yaptıkları izlemeler sonucunda ortaya çıkan değerlendirmeler aşağıya çıkarılmıştır

1.Okullarda eğitim, merkezi düzeyde alınan önlemlerle değil öğretmenlerin kişisel duyarlılık ve fedakârlıkları ile sürmektedir, bu nedenle öğretmen inisiyatifinin daha belirgin ve yoğun olduğu "ilkokullar" ortaokul ve liselere göre nispeten daha güvenli durumdadır.

2. Sınıfların seyreltilmeleri bilimsellikten uzak, göstermelik düzeydedir. Dersliklerin metrekare hesabı yapılmadan sadece sınıf mevcudu ikiye bölünerek yapılmaktadır. Örn. 40 kişilik sınıf 20+20 olarak bölünmekte ama dersliğin 20 kişiye uygun olup olmadığına bakılmamaktadır.

İkili eğitim yapan okullarda, aynı dersliği sabahçı ve öğlenci iki ayrı grup kullandığından sınıf mevcutlarının ikiye bölünmesi bir anlam taşımamaktadır.

3.Okullarda temizlik yapacak personel ihtiyacı hala devam etmektedir. Kapı kolları, merdiven korkulukları, lavabolar, kantin bankoları gibi sık kullanılan ortak alanları bırakın anlık olarak temizlemeyi, günlük olarak dahi temizleyecek personel sıkıntısı duyan okullar mevcuttur. Var olan az sayıdaki hizmetli personelin iş yükünü arttırmak dışında bir çözüm üretilmemektedir

4. İşletmede meslek eğitimine (staj) giden meslek lisesi öğrencilerinin haftanın belirli günlerinde okula gelmeleri bulaş riskini artırmaktadır.

5. Pozitif vakaların temas ettiği diğer öğrenci, öğretmen ya da diğer personele test yapılmadığından özellikle “süper taşıyıcılık” riski bulunan öğrencilerin taşıyıcı olup olmadıkları takip edilmemektedir.

6. Sürekli okullar öğrenci ve öğretmenler gündeme getirilmekte ancak İl ve İlçe Milli eğitim müdürlüklerinde çalışan, hizmetli, memur, vhki, şoför vb. personel göz ardı edilmektedir. Okullar açılsa da açılmasa da çalışmaya devam eden bu personel için neredeyse hiçbir ek önlem alınmamaktadır.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Eğitim Sen önderliğinde kurulan “ Sakarya Eğitim İzleme Kurulunun” geçen ay yaptığı izlemede gözlemlediği veriler ışığında Yüz yüze eğitime devam edilebilmesi için aşağıdaki önlemlerin acilen alınması gerektiği sonucuna ulaşmıştır.

1. Yeterli temizlik personeli alımı yapılmalıdır.

2. Okullarda (maske, dezenfektan, yüzey temizleyici vb) hijyen koşulların oluşturulması için gerekli bütçe sağlanmalıdır.

3. Sınıfların seyreltilmesi için;

Köy okullarının açılması, kontenjanı dolmayan okullar ile atıl durumdaki kamu binalarının kullanılması ve gerekirse okul bahçelerinde konteyner sınıfların açılması yoluna gidilmelidir.

4. Seyreltilmiş sınıflar için yeterli öğretmen ataması yapılmalıdır.

5. Her okula yeterli sağlık personel atanmalıdır