Türk-İş, her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı araştırması" ağustos ayı sonuçlarını açıkladı.

MUTFAK HARCAMALARI AZALDI
Araştırmaya göre, yaş sebze-meyve fiyatlarına bağlı olarak mutfak harcamasında görülen gerileme ağustos ayında da devam etti. Böylece son üç ayda mutfak harcaması tutarı nispeten azaldı.

AÇLIK SINIRI 2 BİN 383 TL
Ağustos ayında, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 383 lira 76 kuruş olarak belirlendi. 

YOKSULLUK SINIRI 7 BİN 764 TL
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7 bin 764 lira 69 kuruş oldu.

Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 2 bin 891 lira 65 kuruş olarak hesaplandı.

Haziran, temmuz ve ağustos aylarında gıda fiyatlarındaki durum mutfak harcamasını olumlu etkiledi. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı, yılın ilk sekiz ayı itibarıyla önceki yıl sonuna göre 221 lira, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 720 lira artış gösterdi. Son bir yıl itibarıyla bakıldığında, ortaya çıkan ek harcama gereği gıda için 325 lira, toplam hane halkı harcaması için 1059 lira oldu.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,94 oranında geriledi. Yılın ilk sekiz ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 10,22 oranına ulaştı. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 15,79 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,67 olarak hesaplandı.