Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ilgili düzenlemenin Ocak ayında Meclis'e sunulacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen Büyük Türkiye Buluşması'nda yaptığı konuşmada kamu çalışanlarının bir süredir merakla beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesiyle ilgili olarak, "Önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planlıyoruz" dedi.

Erdoğan ile aynı toplantıda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de söz konusu düzenlemenin Ocak ayında TBMM'ye geleceğini söyledi.

3600 egösterge ne demek?

Peki, AKP'nin 2018'deki seçim vaatleri arasında da yer alan 3600 ek gösterge düzenlemesi ne demek ve neyi kapsıyor?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre "ek gösterge", kamu çalışanlarının, hizmet sınıflarına ve görev türlerine göre belirlenen bir parametredir. 3600, 3000, 2200 ve aşağısı da dahil olmak üzere farklı ek gösterge parametleri bulunmakta.

Bu parametrenin yüksek olması memurların alacağı maaşın da yükselmesi anlamına geliyor.

Memur emekli aylıklarının hesaplanmasında da 5 unsur bulunuyor. Bunlardan ikisi olan ek gösterge aylığı ve emeklilik tazminatı hesabı, ek gösterge parametresine göre hesaplanmakta.

Dolayısıyla kamu çalışanları emekli olduklarında alacakları emekli aylıkları ve emeklilik tazminatları da ek göstergelerine göre değişiyor.

Örneğin ek göstergesi 3600 olan bir memur, hem aylığında hem emekli maaşında hem de emekli tazminatında, ek göstergesi 2200 ya da 3000 olan bir bir memura göre daha fazla hak ediş sağlayabiliyor.

Yapılacak düzenlemeye dair ne biliniyor?

Türkiye'de asker, doktor, müfettiş, mimar ve mühendis gibi bazı meslek grupları, derecelerine göre 3600 ek göstergeyi hak edebiliyorlar.

2018 seçimlerinde ise Erdoğan, polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşirelerin 3600 ek göstergeye sahip olamamasını "adaletsizlik" olarak tanımlayarak bu meslek gruplarındaki memurların da 3600 ek göstergeye dahil edileceğini vadetmişti. Ancak AKP'nin seçim vaatlerinde 3600 ek göstergeye dair detay açıklanmamıştı.

3600 ek göstergeyi talep eden meslek grupları da, ücretlendirmede adaletsizlik olduğunu düşünüyor.

Normal şartlarda Haziran 2023'te yapılacak kritik önemdeki seçimler öncesinde ise yüzbinlerce memuru yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi yeniden gündeme geldi.

Bakan Bilgin'in Ocak ayında Meclis'e sunmayı planladıklarını söylediği düzenleme ile ilgili henüz bir bilgi paylaşılmadı.