Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Haziran ayı işsizlik rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "TÜİK'in dar tanımlı işsizlik ve istihdam verileri gerçeği yansıtmaktan uzaktır ve çeşitli soru işaretleri barındırmaktadır" dedi.

DİSK-AR, TÜİK'in pandemi döneminde ısrarla kullanmış olduğu yöntemin salgın dönemine özgü çalışma hayatı düzenlemelerini (işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin ödeneği, kısa çalışma vb) dikkate almadığı için işgücü piyasasına ilişkin gerçek durumu yansıtmaktan uzak ve tartışmalı olduğunu savundu:

"TÜİK tarafından açıklanan istihdam artışı ve işsizlik azalışının yeni istihdam yaratılmasından daha çok pandemi nedeniyle işbaşında olmayan veya kısa çalışanların Haziran 2021'de ekonominin tam açılmasıyla birlikte işlerine dönmelerinden kaynaklı olduğunu söylemek mümkündür."

DİSK-AR, TÜİK verilerindeki tartışmalı ve izaha muhtaç görrdüğü noktaları şöyle sıraladı:

  • TÜİK'e göre Mayıs 2021 ve Haziran 2021 arasındaki bir aylık dönemde işsiz sayısı 823 bin kişi azalırken istihdam 602 bin arttı. Bu veriler izaha muhtaçtır.
  • İstihdam artışının gerçek sebebinin yeni istihdam yaratılmasından daha çok pandemi ödeneklerinden yararlananların (kısa çalışma, nakdi ücret desteği) bir bölümünün Haziran 2021'de işlerine dönmeleri veya tam çalışmaya başlamaları olduğu söylenebilir.
  • Kayıtlı işsiz sayısı ve işsizlik ödeneği başvuruları artarken işsiz sayısının azalması tartışmalıdır.
  • Ekonominin tam olarak açıldığı Haziran 2021'de işgücünde 222 bin kişilik azalma hayatın olağan akışına aykırı gözükmektedir.

*DİSK-AR tarafından hazırlanan bültenin tamamına ulaşmak için tıklayını