Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) verileri, bu ay enerji ve dağıtım bedellerinde yapılan artışlar ile fatura toplamında, bir önceki döneme göre yüzde 6,19, 2016 yılının aynı dönemine göre ise yüzde 93,54 zam olduğunu ortaya koyuyor.

EMO İstanbul Şube Başkanı Cemil Kocatepe,"Elektrik, 2020 yılında yüzde 12,29 zamlandı. Burada en büyük payı, elektrik dağıtımındaki zam oranı oluşturuyor. 2020 Aralık’ta 21,23 kuruş olan elektrik dağıtım bedeli, 1 Ocak’ta 24,64 kuruş oldu. Bu da yüzde 16,04'lük bir orana denk geliyor" diyor. 

Erman Balcı da elektrik faturasının yüksek tutmasından şikâyetçi olan vatandaşlardan. Ayda ortalama 200 TL civarında tutan elektrik faturası, Aralık ayında 400 TL’ye yaklaşmış. Evde iki kişi olduklarını söyleyen Balcı, "Bir haftada evde yoktuk üstelik, bu şekilde gelmesi garip oldu. Zaten bir şeylerden kısarak ödüyorduk, yine aynı şekilde ödeyeceğiz. Araba taksiti, ev kirası, gıda harcamaları… Faturalar böyle devam ederse zor" diyor. 

"Özelleştirmenin sonuçlarını ağır ödüyoruz"

Cemil Kocatepe’ye göre, elektriğe yapılan zamlar kabul edilebilir değil. Pandemi döneminde artan işsizlik ve vatandaşın uğradığı gelir kaybını hatırlatarak, elektriğin temel haklardan biri olması nedeniyle vergilerin düşürülmesi ve zamların geri alınması gerektiğini savunuyor.

"Faturada enerji fonu, TRT payı, belediye tüketim vergisi ile KDV toplamları, bunların bedeli yüzde 25’e varıyor. Bu bedelin mutlaka çok cüzi bedellere, yüzde 3-5 gibi bedellere düşürülmesi gerektiğini hep söylüyoruz."

Kocatepe’ye göre, elektrik faturalarındaki artışta en önemli etken, özelleştirme… Özelleştirmeye son verilmesi ve elektrik yönetiminin kamusallaştırılması halinde maliyetlerin, dolayısıyla faturaya yansıyan miktarın da azalacağını savunuyor. 

"Elektrik tek elden yönetilmesi, planlanması gereken bir sistemdir. Tek elden yönetilip kamulaştırıldığında maliyetler de aşağı çekilir. Özelleştirme yapıldığı zaman itirazlarımızı yapmıştık. Şimdi sonuçlarını toplum olarak çok ağır ödüyoruz."