CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Hazine'nin malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları ile genel sağlık sigorta primi için ödemesi gereken devlet katkısının 2019'da SGK'ya ödenmediğina işaret ederek, sorunun sürmesi halinde  Kıdem tazminatı', emekli aylığı ödemelerinde sorunlar yaşanıp yaşanmayacağını sordu. Böke, “Bunları engellemeye dönük bir önlem planınız var mı?” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) en önemli gelir kalemlerinin çalışanlar ve işverenler tarafından ödenen malullük, yaşlılık, ölüm ve genel sağlık sigorta prim gelirleri ve devlet katkısından oluştuğunu belirten CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, giderlerinin ise emekli aylık ödenekleri ile sağlık harcamalarına gittiğini anımsattı.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 81. Maddesini anımsatan Böke, “Madde de devletin, SGK'ya ay itibarıyla tahsil ettiği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası priminin dörtte biri oranında katkı yapacağı, devlet katkısı olarak hesaplanacak tutarın talep edilen tarihi takip eden 15 gün içinde Hazine tarafından kuruma ödeneceği düzenlenmiştir” dedi.

HAZİNE 2019 DEVLET KATKISINI SGK’YA ÖDEMEDİ
SGK faaliyet raporlarında devlet katkısının 2017 yılında 49 trilyon 127.528.716,90TL, 2018 yılında ise 53 trilyon 933.083.257,73 TL tutarında aktarıldığını belirten Böke, SGW’nin 2019 Yıl' Faaliyet Raporu'nda Hazine'nin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları İle genel sağlık sigorta primi için ödemesi gereken devlet katkısının 2019'da SGK'ya ödenmediği bilgisini paylaştı.

ÖDEMELERDE SORUN YAŞANABİLİR Mİ?
Bu durumun teknik bir sorundan mı kaynaklandığı ya da Hazine'deki finansal sıkıntıdan dolayı mı ortaya çıktığı bugüne kadar kamuoyuyla paylaşılmadığını anımsatan CHP’li Böke, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a, Sorunun bu haliyle sürmesi durumunda önümüzdeki aylarda Kıdem tazminat', emekli aylık ve Ödeneklerinin Ödenmesinde sorunlar ve hak kayıpları, Sağlıkta vatandaşlardan alınan katılım payının ve İlave ücretin artırılması, Genel Sağlık Sigortasına ek olarak vatandaşın cebinden ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortası alınması gibi vatandaş aleyhine adımlar gündeme gelebilir mi? Bunu engellemeye dönük bir önlem planınız var mı?” diye sordu. 

Böke şu sorularına da yanıt istedi:
►SGK'nın 2019 Yılı Faaliyet Raporu'nda devlet katkısının görülmemesinin sebebinin raporun hazırlanışında ortaya çıkan teknik bir hata mıdır?
►Hazine SGK'ya ödemesi gereken 2019 yılına ilişkin devlet katkısını ödemediyse, SGK ile bunun gerekçesini paylaşmış mıdır? paylaştıysa bu gerekçe 2019 yılında Hazine'nin finansmanında ortaya çıkan sorunlar mıdır?
►Sosyal güvenlik sistemimizin mali sürdürülebilirliğini zayıflatan bu durumda, emekli aylık ve ödenekleri ile sağlık harcamalarını ödemekle yükümlü olan Sosyal Güvenlik Kurumu, hangi kalemlerden tasarruf yapacaktır?