Enflasyon Araştırma Grubu, Aralık ayı enflasyonunu yüde 4,08, yıllık enflasyonu ise yüzde 36,72 olarak açıkladı.

TÜİK ise Aralık ayı enflasyonunu yüzde 1,25, yıllık enflasyonu da yüzde 14.6 olarak açıklamıştı.

ENA Grup'un Aralık ayına ait enflasyon rakamlarına ilişkin bülteni şöyle:

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Kasım ayında %4.08 arttı Aralık 2020 dönemi (30.11.2020 – 31.12.2020) günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup Fiyat Endeksi aylık bazda %4.08 arttı. Aralık 2020 döneminde, ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) seyri günlük bazda BIST100, ABD Doları döviz kuru ve Faiz oranı (2 yıllık devlet tahvili) göstergelerinin günlük verileri aşağıdaki tabloda birlikte gösterilmiştir (Başlangıç tarihi = 100).

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ve TÜİK ana harcama grup enflasyon oranları Grafikte ürün alt-grup enflasyon oranları (sol) ve ürün grubu fiyat oynaklığı (sağ) verilmiştir. TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş %-0,46 ile Konut, en fazla yükseliş ise %17,58 ile Ulaştırma kaleminde gerçekleşmiştir. Ulaştırma ile özellikle uzaktan eğitim harcamalarının da içinde bulunduğu Eğlence ve Kültür harcama gruplarının fiyat artışlarının enflasyonu sürükleyen ürün grupları olduğu açıkça görülmektedir. Fiyatlardaki gün ve ay-içi oynaklığa bakıldığında, en büyük değişimin sırasıyla Ulaştırma, Eğlence ve Kültür ile Çeşitli Mal ve Hizmetlerde görülmektedir. 

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) alt grup enflasyon oranları (sol) ve oynaklığı (sağ) ENAGrup tüketici sepeti farklılaştırması ekteki grafikte sunulmuştur. Değişik tüketici gruplarının yine değişik enflasyon oranlarını yansıtması amacıyla oluşturulan bu ürün grubu sınıflamasına göre enflasyon oranı ve onun oynaklığı da oldukça farklılıklar göstermektedir. ENAG-özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göre, Aralık ayında en fazla düşüş yaşanan grup %5.94 ile Hırdavat, en fazla yükseliş görülen grup ise %27,70 ile Araç ve Yedek Parça ürün grubunda olmuştur. TÜİK ana harcama grubunda yaptığımız gibi, ENAG alt-grup enflasyon oranlarında da ortalama başına düşen standart sapma ölçüsünü, diğer bir ifadeyle değişim katsayısını da hesapladığımızda (mavi-sağ grafik) ortalama başına oynaklığın oldukça yüksek gerçekleştiğini görmekteyiz.