Fındık fiyatının belirlenmesinde büyük önem taşıyan tahmini rekolte açıklamaları sürüyor. TÜİK’in ilk tahmin olarak açıkladığı 700 bin tonluk rekolde, İhracatçılar Birliği’ne göre 815 bin ton dolayında...

REKOLTE YÜKSELDİKÇE FİYAT DÜŞÜYOR
Fındık fiyatını açıklanması için rekoltenin yani üretim miktarının tespit edilmesi gerekiyor.  Çünkü, fiyat buna göre oluşturuluyor. Rekolte yükseldikçe fiyat düşüyor. Rekolte tahmini açıklayan farklı kurumlar var. Tarım İl Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve üniversite temsilcilerinin yer aldığı bir rekolte tahmin heyeti her sene tespit yapıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu tahmini açıklıyor.

REKOLTE AÇIKLAYAN DİĞER KURUMLAR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bitkisel üretim tahminleri çerçevesinde fındık üretim verilerini de açıklıyor. Bu verileri Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alan TÜİK, 2021 ürünü ilk tahminini 700 bin ton olarak açıkladı. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) ise ahmini 790 bin ton olarak açıkladı.  Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de dünkü açıklamasıyla rekolte tahminini 815 bin ton olarak duyurdu.

PARAMETRELERDE HATA İMASI
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin açıklamasında, rekolte tahminlerinde yapılan yorumda,  Tarım Bakanlığı’nca henüz resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen 2021 rekolte tahmininin Tarım İl Müdürlükleri'nce 686 bin 412 ton/kabuklu olarak belirlendiğine yönelik bir tablonun sosyal medya aracılığıyla yayıldığı belirtilerek,  rekolte tes- pitinde kullanılan bazı parametrelerde ciddi hatalar  olabileceği öne sürüldü.

FİYAT HASAT ÖNCESİ AÇIKLANACAK
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen hafta Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Karadeniz Bölgesi milletvekilleri ile yaptığı toplantıda, fiyatın hasan öncesinde açıklanarak,  arzın yoğun olduğu dönemde düşük fiyat oluşumlarının önüne geçmeyi hedeflediklerini söylemişti.

SAKARYA 3'ÜNCÜ SIRADA

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin dün açıkladığı rekolte tahminine göre, Sakarya ülke genelinde üretim sıralamasında üçüncü, Batı Karadeniz’de ise ilk sırada yer alıyor.

Rekolte tahminlerine göre, üretimde ilk sırayı 202 bin 557 ton ile Ordu alıyor. Ordu’yu 124 bin 24 ton ile Samsun ve 116 bin 536 ton ile Sakarya izliyor.Düzce 102 bin 552 ton ile dördüncü sırada, fındığın simge şehirlerinden Giresun da 100 bin 491 ton üretim ile beşinci sırada yer alıyor.