Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, yükselen enflasyonun, şirketlerin mali tablolarını doğru analiz edememesine neden oldduğunu, işletmelerin denge ve düzeninin bozulduğunu belirterek, “Bu süreçte, işletmeler için enflasyon muhasebesi bir çözüm olacaktır” dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:

Enflasyon Muhasebesi

“Enflasyonda bir kısır döngüye girdik. Geçen aylarda kur artışı-enflasyon artışı kısır döngüsü vardı. Şimdi fiyat artışı, ücretler artışı, tekrar fiyat artışı gibi bir başka döngüdeyiz. Ekonomide daha çok günlük veya güncel sorunları konuşmaya devam ediyoruz. Geleceğimizi belirleyecek yapısal reformları bir an önce hayata geçirmeliyiz.

Yaşanan süreçte iş dünyamızın yaşadığı ekonomik sorunların çözümüne yönelik çalışmaların devam ettiğini de biliyoruz. Özellikle son zamanlarda enflasyon nedeniyle işletmelerimiz sermayeleri eridiği halde sürekli kar ediyor gibi görünüyor, oysa satılan ürün aynı fiyata yerine konamadığı için işletme sermayeleri hızla eriyor.

Yükselen enflasyon şirketlerin mali tablolarını doğru analiz edememesine neden olmaktadır. Ve bu işletmelerin finansal tabloları mevcut duruma göre reel olarak hesaplanamamaktadır.

Bu da işletmelerin denge ve düzenini bozmuştur. Bilançolara yansıyan rakamların, kar veya zararın ne kadarı enflasyon kaynaklı ne kadarı reel tam olarak bilenemiyor. İşletme sermayeleri de hızla eriyor. Bu süreçte, işletmeler için enflasyon muhasebesi bir çözüm olacaktır.

Parasal olmayan değerlerin bugünlerde satın alma gücü cinsinden hesaplanmasını ifade eden enflasyon muhasebesi yaşanan süreçte önemli bir konu başlığıdır. Ve bu doğrultuda gerekli çalışmaların yapılacağını düşünüyorum.

KGF Destekleri

İşletmelerimizin finansmana erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıları, onları rahatlatacak tedbirler ve desteklerin hızlanması gerektiğini uzun süredir dile getiriyoruz. Üyelerimizden de bu konuda bizlere çok talep gelmektedir.

Son günlerde özellikle inşaat sektörü için Kredi Garanti Fonu, KOSGEB gibi kurumlarımız aracılığı ile çalışmalar başlatıldığı bilgisini aldık.

Kredi Garanti Fonu’nun bu konuda bankalar ile imza aşamasında olduğunu bildiğimiz destek paketinde, inşaat projelerinde konut başına azami 500.000 TL kredi kullandırılabileceğini ve azami 6 ay ödemesiz dönem olmak üzere azami 36 ay vade üzerinde çalışmaktadır. Ancak finansmana erişim tüm sektörlerin sıkıntısıdır. Her sektöre yönelik benzer çalışmalar yapılmasını bekliyoruz.

Mesleki Eğitim Temas Noktası

Bu hafta İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile nitelikli istihdama yönelik bir protokole imza atacağız. Buna göre; SATSO bünyesinde bir ofis hizmet verecek. Burada nitelikli istihdam taleplerini doğrudan alacağız, bu taleplere göre mesleki ihtiyaçları ve istihdam sağlanacak alanları belirleyeceğiz.

Yeşil Mutabakat Elçileri

Üretirken sadece bugünü değil geleceği de planlamalıyız. İlimizin ihracattaki rekabet gücünün sürdürülebilir şekilde devam edebilmesinde kritik öneme sahip yeşil mutabakat'a uyum için alınması gereken öncelikli tedbirler mevcuttur. Bu kapsamda, önümüzdeki hafta iki üniversitemiz ile protokol imzalayacağız. Bu protokol ile üniversitelerimizin konu ile ilgili bölümlerinde okuyan öğrencileri “yeşil mutabakat” kampına alacağız ve burada öğrencilerimizi yetiştirip 3+1 ve 7+1 modeli işletmelerimizde staj yapmasını sağlayacağız. Bu çalışmada emeği geçen “Yeşil Mutabakat Komisyonu” üyelerine teşekkür ediyorum.