SATSO Meclisi’nde gündemi değerlendiren sektör temsilcileri de karamsar tablo çizdi. 
İşverenlerin işçilerin borçlarından dolayı işverene gelen bildirimlerden şikayet etmesi, çalışanların ne denli zorda olduğunu da ortaya koydu

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yönetim Kurulu başkanı A. Akgün Altuğ’un Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermesinin ardından Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesi ve Dilek ve Temenniler maddesinde meclis üyeleri sektörleri, ülke ve ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

ÇALIŞANLAR İÇİN GELEN İCRA TEBLİGATLARI
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi, “Adnan Borazancıoğlu, “Bankaların kredi kartlarını verdiği çalışanlarımızdan tahsilat yapamadıklarında e-tebligat olarak işverenlere yoluyorlar. Bu bize zaman kaybı, bürokrasi ve maliyet, strese neden oluyor.  Biz tahsilatçı değiliz, muhasebe birimlerimiz mesaisinin büyük çoğunluğunu bu işlere harcıyor” dedi.
Bu konuşla ilgili olarak, 17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman da, “Eskiden kanun vardı ve işçiler bordrolarını imzalayarak paralarını elden alıyorlardı, sonra bankalara yatacak dendi ancak bankaların alacaklarını işveren tahsil edecek denmedi. İşverenler çalışanlarının borçları nedeniyle icra konularında mustariptir.” ifadelerini kullandı.  

HER SEFERİNDE YENİ HİKAYE DİYORUZ AMA MASALA DÖNÜŞÜYOR
23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu ise kapsamlı eleştiride bulundu:
 “Birkaç gün önce 30 yıllık bir metal bölümü öğretmeninden mesaj aldım. Şehirdeki bütün talaşlı imalat yapan firmaların nasıl üretim yaptığını bildiğini ancak bu firmaların okulların ne şartlarda eğitim verdiklerinden haberi olmadığını dile getirdi. Eğitimde hangi tezgahları ve yöntemleri kullandıklarının bilinmediğini belirtti. Sorunun öğretmenlerde, öğrencilerde mi yoksa sanayicilerde mi olduğunu sordu. Hangi alandan hangi öğrenci mezun olduğu bilgisini de paylaştı. Buna göre;  Sakarya ilinde 14843 öğrenci meslek lisesinde okuyor. 12. sınıftan 3116 öğrenci bu dönem mezun. Bilişim teknolojileri, elektrik elektronik, makine teknolojisi, metal, motorlu araçlar, mobilya, sektörlerinin toplamı 1518 öğrenci yapıyor. 1518 kişiden sadece yüzde 5’i sanayide kalıyor. Mezun olan gençleri sanayide tutamıyoruz. Yeni üniversite mezunu gençler 4-5 bine iş arıyor. Bizler de 10 bine usta bulamıyoruz. İnsanların adalet terazisi hep kendine yönelik tartıyor. Verdiğimiz çok alacağımız az. Sürekli bu duygu yüzünden huzur ortamı bulamıyoruz. Hepimiz vergi mükellefiyiz ve Sakarya’nın en büyük STK’sıyız. Bu büyüklük ihtişamlı koltuklarda, binalarda değil gönüllerde oluyor. İhracat yapıyoruz ancak 5 ayda 48 milyar dolar açık vermişiz. Her seferinde yeni bir hikaye yazacağız deniyor ancak bir müddet sonra masala dönüşüyor. Her adımda bir önceki adımın yanlışını düzeltmek için atıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

BANKALAR VERGİ REKORTMENİ
13. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Gökhan Korkmaz ise  şöyle konuştu:
 “İş camiası çok sıkıntılı bir dönemde, moraller çok düşük. Hem çalışanlar hem de işverenler asgari ücret konusunda sorun yaşıyor. İşverenler çalışanlarının asgari ücret artmasına rağmen sıkıntı çekmeye devam etmesine üzülüyorlar. İş camiası çaresizlik içerisinde kıvranıyor. Dünya ülkelerinde vergi rekortmenleri ilk 30 içerisinde sanayi kuruluşları varken bizde bankalar yer alıyor. İş camiası olarak ticareti devam ettirmek adına bankalarla mı mücadele etmeye uğraşacağız yoksa çalışanlarımızın yüzünü güldürecek gelişmeler için mi çalışmalıyız.