ÖTV tebliğinde "Bakanlar Kurulu" ibaresi "Cumhurbaşkanı" olarak değiştirildi. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, motorlu araç ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırabilecek, sıfıra indirebilecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Birkaç ay araç almayı ertelerseniz, Bay Kemal olarak sözümdür. İkinci el araba parasına, sıfır araba aldıracağım sizlere" şeklindeki sözlerinin ardından Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) gece yarısı düzenlemeye gidildi. ÖTV (II) sayılı liste uygulama genel tebliğinde yapılan düzenlemeyle Cumhurbaşkanı'na motorlu araç ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma ve sıfıra indirme yetkisi tanındı.

YETKİ, ERDOĞAN'A DEVREDİLDİ

Dünya'nın haberine göre, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ÖTV (II) sayılı liste uygulama tebliğinde değişiklikler öngören tebliğle, tebliğin III. bölümünden yer alan "vergi oranı ve yetki" başlıklı maddede düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, maddedeki "Bakanlar Kurulu" ibaresi "Cumhurbaşkanı" olarak değiştirildi ve ÖTV (II) sayılı listede önceki uygulamada Bakanlar Kurulu'nun "motorlu araçların ÖTV oranlarını bir katına artırma veya sıfıra kadar indirme" yetkisi, Cumhurbaşkanı'nca "ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme" olarak yeniden düzenlendi.

DÜZENLEMELER

İlgili maddede yapılan diğer düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanı ayrıca; belirlenen ÖTV ve matrah sınırları içinde kalmak şartıyla 87.03 GTİP numarasında yer alan motorlu araçlar için farklı matrah grupları oluşturabilecek, malların matrah grupları, motor gücü, cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye yetkili olacak.

Tebliğle ayrıca, "itfaiye öncü araçları" ÖTV kapsamından çıkarılırken, araçların bu kapsamda ÖTV'siz olarak teslimi için gerekli donanım özelliklerine ilişkin düzenleme yapıldı.

KYK DÜZENLEMESİNİ HATIRLATTI

Öğrenci ve gençlerin KYK borçlarındaki yüksek faizlere tepki göstermesinin ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu, bir gencin paylaşımını Twitter'da alıntılamış ve "Gençlere sesleniyorum: Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda" ifadelerini kullanmıştı.

Kısa süre sonra ise Erdoğan, KYK düzenlemesini kamuoyuna duyurmuş ve yalnızca anaparanın geri ödeneceğini açıklamıştı. Erdoğan'ın açıklamasının ardından sosyal medyada "Teşekkürler Kılıçdaroğlu" mesajı üst sıralarda yer almıştı.