Sakarya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun  2022 Yılı ilk 6 aylık istihdam faaliyetlerini değerlendirdiği toplantıda, kadın istihdamının Ocak 2020'ye göre yüzde 22,38 arttığı belirtildi. Kadın istihdamının, ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma açısından önemine değinilen toplantıda, kadınlara 'Sakarya'nın üretiminde ve ihracatında, işgücünüz ile sizde yer alın" çağrısı yapıldı.

Toplantıda, İŞKUR’un işyerlerinde staj yapacak öğrencilere de staj aracılığına başladığı da duyuruldu.

Toplantıya başkanlık yapan Vali Yardımcısı Mustafa Kutlu, kapasite artışları ve yeni işyeri açılışları nedeniyle, işverenlerin İŞKUR üzerinden kadın işgücüne talebinin arttığını belirtti. Kutlu, SGK kayıtlarına göre Covid-19 salgını öncesi Ocak-2020 ayında 6 bin 608 olan kadın çalışan sayısının, Mayıs 2022  itibariyle 14 bin 460 kişilik artışla 79 bin 68'e yükseldiğine dikkati çekerek, "İlimiz her geçen gün yükselen sanayisiyle kadınların işgücüne ihtiyaç duymaktadır. Refahın toplumun tüm kesimlerine yayılmasının bir yolu da kadın istihdamına fırsat verilmesi ve artırılmasından geçmektedir. Bunu yanında, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların giderek artan sayıda işgücüne katılımları ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerimize olumlu katkı sunmaktadır” dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile  Sakarya İŞKUR’ un desteklediği Kadın İstihdamını Artırma Projesine de değien Kutlu, kadınlara “İlimizin istihdamında, üretiminde ve ihracatında, işgücünüz ile sizde yer alın” çağrısında bulundu.

6 AYDA 15.153 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ

Kutlu, son 6 aylık istihdam verilerini ise şöyle açıkladı:
"İşverenlerimizden İŞKUR’a 2022 yılının ilk altı ayında 25 bin114 kişilik işgücü talebi alınmış, yine bu dönemde 15 bin153 kişi de işe yerleştirilmiş durumdadır. Dolayısıyla, işverenlerimizden alınan işgücü taleplerinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 35, işe yerleştirme sayısında da yüzde 59 luk artıştan memnuniyet duyulmuştur. Ayrıca, İŞKUR’un kurs ve programlarından yararlanarak iş ve meslek sahibi olan kişi sayısı da 2 bin 478 olarak gerçekleşmiştir."

DOĞUM BORÇLANMASI UYARISI


Toplantıda yapılan değerlendirmelerde, kadınların emeklilikte en çok ihtiyaç duydukları doğum borçlanmasından yararlanabilmeleri için, doğumdan önce çalışma veya sigorta başlangıcının olması gerektiği belirtildi. Doğum yaptığı için çalışma hayatından ve SGK güvencesinden yoksun kadınların, her çocuk için ikişer yıldan ve azami 3 çocuğa ve 6 yıla kadar borçlanma hakkı bulunduğu ifade edilerek, bu haktan yalnızca SGK’lı annelerin yararlanabildiğine, sigorta başlangıcından sonraki doğumların borçlanma kapsamında bulunduğuna işaret edildi. Bunun yanında, normalde staj sigortası emeklilik açısından başlangıç kabul edilmezken, ortaöğretim ve yükseköğretimde staj yaparak sigorta girişi yapılan kadınların doğum borçlanmalarının da kabul edildiği kaydedildi.

İŞKUR’DAN STAJ ARACILIĞI...

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya da, İŞKUR'un  işyerlerinde staj yapacak öğrencilere staj aracılğına başladığını duyurdu.

Kaya, uygulamaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Bilindiği üzere, staj yapmanın amacı; iş ve meslek deneyimi kazanmak, iş tekliflerine zemin hazırlamak ve iş çevresi edinmek olabilmektedir. Bu anlamda, mesleğe ve beklentiye uygun staj yapacak işyerini bulmak öğrenciler için sıkıntılı bir süreçtir. Aynı zamanda staj yapılan işyerleri, öğrenciler için ileriye yönelik iş fırsatları da oluşturduğundan, staj yapılacak doğru yerin seçilebilmesi de önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında işverenlerimizde eğitim ve mesleği itibariyle kendilerine uygun stajyeri bulmakta da zorlanabilmektedir. İŞKUR olarak bu süreçte öğrencilere destek olmak, talep ve beklentilerine uygun işyerlerinin bulunmasına yardımcı olmak için staj yapılacak işyerinin bulunmasına da aracılık faaliyetine başlamış bulunuyoruz. İşverenlerimiz stajyer taleplerini İŞKUR’ un https://staj.iskur.gov.tr linkinden kuruma iletebilecekler ve yine staj yapacak öğrencilerimizde söz konusu linkten kendilerine uygun işyerlerine başvuru yapabileceklerdir. Özellikle mesleki ve teknik eğitime de destek olacağını düşündüğümüz bu uygulamanın, orta ve yükseköğretimdeki öğrencilerimize ve işverenlerimize hayırlı olmasını dilerim.”