Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, Sakarya’nın üç ilçesiyle özdeşleşen 8 ürün için ‘coğrafi işaret’ çalışması başlattıklarını bildirdi. 

Cem Gün, yaptığı açıklamada, 2020 yılı için “Yöresel Değerler İle Bölgesel Kalkınma” projesinin, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı teknik destek programı kapsamında kabul edildiğini söyledi. 

İlk etapta 8 adet ürünümüzün coğrafi işaret başvuru çalışmalarının başladığını anlatan Cem Gün, şunları kaydetti:
“Bunlar; Sakarya kabak tatlısı, Sakarya Taraklı kozalak reçeli, Sakarya Taraklı uğut tatlısı, Sakarya Taraklı şimşir tarak, Sakarya Taraklı şimşir kaşık, Sakarya Abhaz peyniri, Sakarya Pamukova kavunu, Sakarya Pamukova ceviz ezmesi. Coğrafi işaret başvuruları onaylandıkça sizlerle paylaşacağız. 

COĞRAFİ İŞARET NEDİR? 

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kö- kenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile öz- deşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere “coğrafi işaret” (Cİ) denir. 

Coğrafi işaret tescili ile ürün- lerin standartları, geleneksel özellikleri ve üretim metotları koruma altına alınır. Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü korur.