Türkiye'de son 10 yıldır tartışmalara konu olan, özellikle seçim dönemleri gündemden düşmeyen yerli otomobil hedefinde sona yaklaşıldı. Temelleri Kasım 2017'de atılan TOGG projesi kapsamında, elektrikli otomobillerin seri üretiminin yapılacağı Bursa'nın Gemlik ilçesindeki fabrika Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 29 Ekim'de açılacak.

Gerekli onay süreçlerinin ardından ilk araçların 2023'ün Mart ayında kullanıcıların beğenisine sunulması bekleniyor.

DW Türkçe'ye konuşan otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, yerli otomobilin desteklenmesi gerektiğini ancak fiyatın ilk tahminlerin üzerinde olacağını söyledi. "Cumhurbaşkanı projeyi ilk açıkladığında herkesin ulaşabileceği bir otomobil beklentisi vardı" diyen Özpeynirci, ilk üretilecek modelin elektrikli C-SUV olacağını, bu sınıfın 1 milyon TL civarında fiyat etiketi olduğunu aktardı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçen Salı günü katıldığı Habertürk yayınında fiyatın, piyasadaki muadillere benzer şekilde şirketce belirleneceğini kaydederek "Vatandaşlar fiyatı merak ediyorlarsa şu an söz konusu segmetteki araçlara bakabilirler" demişti.

"900 bin TL olması bekleniyor"

Gazeteci Halil Okşit de "Doların 18.50-18.70 civarında olduğu günümüz koşullarında 900 bin Türk Lirası (TL) seviyesinde olması bekleniyor. Bu rakam tabi 'ekonomik bir otomobil olacak' iddiasının üstünde" görüşünü dile getirdi. DW Türkçe'ye değerlendirmede bulunan Okşit, piyasada 450 bin TL civarında araç bulmanın mümkün olduğunu, ancak yine de TOGG'un yer alacağı elektrikli SUV segmenti için rekabetçi olabileceğini kaydetti. Okşit, özellikle seçim sürecinde çeşitli indirim kampanyaları yapılabileceğini de belirtti.

Özpeynirci ise fiyatı düşürmek için devletin TOGG lehine bir kampanya ya da teşvik düzenleyemeyeceği, bunun rekabet kurallarının ihlali olacağı görüşünde.

Halihazırda Türkiye'de en çok 400-500 bin TL aralığındaki araçların satıldığına dikkat çeken Özpeynirci, "Tanıtıldığında 900 bin TL bile deseler, enflasyon ve kur baskısı yüzünden piyasaya çıkması beklenen Mart ayında yine bir milyonun üzerine gelecektir" diye konuştu.

Sektör temsilcileri TOGG'un daha uygun maliyetli, B sınıfı sedan bir aracı 2-3 yıl sonra piyasaya sürmesini bekliyor. Şirketin, dünyanın karşısına güçlü bir imaj ile çıkmak için tercihini uygun fiyatlı model yerine C-SUV'dan yana kullandığı değerlendirmesi yapılıyor.

"Kompakt sınıf" adı da verilen C segmenti SUV araçlar, Türkiye'de sıkça tercih ediliyor. Orta boyutlu, sportif görünümlü bu araçların fiyatları 500 bin ile 1.5 milyon TL arasında geniş bir aralıkta bulunuyor.

Türkiye'de satılan yüzde 100 elektrikli modellerin ortalama fiyatının 2,5 milyon TL olduğu bilgisini veren otomotiv data şirketi genel müdürü Hüsamettin Yalçın, "En ucuz elektrikli 700 binden başlıyor. TOGG C segmentteki rakiplerine benzer aralıkta olacaksa 600-900 bin arasında bir fiyat etiketi bekliyoruz" açıklamasını yapmıştı.

YÜCE "54. ARACA TALİBİM" DEMİŞTİ

Bu arada, Sakarya Büyükşehir belediye Başkanı Ekrem Yüce, 3 yıl önce Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Gebze Bilişim Vadisi'nde tanıtımı yapılan otomobillerder 54 adet alma taahhüdünde bulunmuştu.

Yüce, tanıtım programı sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un seri üretime geçmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinde kullanılmak üzere 54 araca talip olduklarını açıklamıştı.  54. araca da özel olarak talip olacağını dile getiren Başkan Ekrem Yüce, şunları söylemişti:

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 18 milyar dolarlık ek destek Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 18 milyar dolarlık ek destek

, “Ülkemizin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine şahitlik ettik. Ülkemizin ve milletimizin değeri olacak yerli otomobilin hayırlı olmasını gönülden temenni ediyorum. Yapamazlar, başaramazlar, beceremezler dediler ama ülkemiz bu söylemlere en iyi cevabı verdi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde daha müreffeh daha güçlü Türkiye ideali ile hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bize bu gururu yaşatan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bakanlarımıza, babayiğitlere teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediyemizin hizmetlerinde kullanılacak 54 yerli otomobile talibiz. Rabbim ülkemize ve milletimize hayırlı eylesin.”