TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre temmuz ayında yoksulluk sınırı 22 bin 279 TL oldu. Araştırmaya göre gıda harcamaları da son bir yılda yüzde 128 arttı.

Asgari ücret görüşmelerinde işçi kesimini temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), temmuz ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Buna göre, haziranda 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 22 bin 279 liraya yükseldi. Açlık sınırı ise 6 bin 840 lira oldu. 

Haziran ayında yoksulluk sınırı 20 bin 818 TL, açlık sınırı ise 6 bin 319 TL olarak hesaplanmıştı. 

GIDA HARCAMASI BİR YILDA YÜZDE 128 ARTTI

Temmuz ayında Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 7,01 oranında gerçekleşti. Son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 128,4 olarak hesaplandı.

DOĞAL GAZ VE AKARYAKIT VURGUSU

TÜRK-İŞ raporunda son fiyat gelişmelerine ilişkin yapılan değerlendirmede, "Hanelerde kullanılan doğal gaza bu ay yapılan yüzde 30’luk zamla birlikte yılbaşından bu yana toplam yüzde 75,5’lik zam yapılmış oldu. Elektrik üretiminde ve sanayide kullanılan doğal gaza da yapılan zamların yanında, sürekli artan benzin ve motorin fiyatları da üretici ve tüketici fiyatlarını arttıran en başat sürükleyici etkenlerdendir. Bu sebeple, önümüzdeki aylarda yüksek enflasyon ile yaşam mücadelesi verilmesi kaçınılmaz görülüyor. Haziran 2022 Tüketici Güven Endeksi’nin tarihinin en düşük seviyesinde olması fiyatlama davranışları bozulan tüketicilerin de bu öngörüye sahip olduğunu işaret ediyor" ifadeleri yer aldı.

TÜRK-İŞ BAŞKANI ASGARİ ÜCRET İÇİN 'İDARE EDİLEBİLİR' DEMİŞTİ

Yüksek enflsayon ve hayat pahalılığı sonrasında asgari ücrette yıl ortasında yeniden düzenleme yapılırken, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'a dönerek "Gırtlağımızı sıkmasınlar" demiş ve o anlar kameralara yansımıştı.

Ergün Atalay da belirlenen yeni asgari ücrete ilişkin daha sonra yaptığı açıklamada, "'Bu da süper oldu' demem ama bu ücret de mevcut yapıda idare edilebilecek ücret" ifadelerini kullanmıştı.