Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay,  başlayacak asgari ücret görüşmelerine dair Türk-İş Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, taban ücret olması gereken asgari ücretin, Türkiye'de "geçim ücreti"ne dönüştüğünü söyledi.

YARISIYLA BİLE GEÇİNİLMEZ

Atalay, "Bugün asgari ücret net 2 bin 324 lira. Bu ücretle değil bir ay 15 gün bile geçinilmez. Komisyonda işveren ve hükümeti temsil eden üyeler, bugünden itibaren başlasınlar bakalım 2 bin 324 lirayla kaç gün idare edebiliyorlar? Onun için işveren ve hükümetin, insanları tebessüm ettirecek, bizim de 'evet' diyeceğimiz bir rakam getireceğini bekliyor ve umut ediyoruz. Böyle bir rakamı getirirlerse masada onlarla birlikte hareket ederiz." dedi.

HAK-İŞ VE DİSK İLE GÖRÜŞME

Atalay,” Hak-İş ve DİSK'in temsilcileriyle pazartesi günü görüştük. Asgari ücrete dair 7-8 maddeden oluşan ilkeler belirlendi. Bununla ilgili yarın ortak bir açıklama yapacağız.  Kafamızda bir rakam var.   Komisyon üyeleri Hak-İş ve DİSK'in kanaatini de alıp kamuoyuna bunu açıklayacak" diye konuştu.

ÇERKEZOĞLU: GERÇEK BİR TOPLU PAZARLIK OLMALI!

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2021 asgari ücretini belirlemek üzere yarın ilk kez bir araya gelecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde konuştu.

Çerkezoğlu, asgari ücretin Türkiye’de simgesel bir ücretten çok ortalama gelir haline geldiğini söyledi. Türkiye’de 10 milyona yakın kişinin asgari ücret civarındaki bir gelirle geçimini sürdürdüğüne dikkat çeken Çerkezoğlu, asgari ücretlinin üzerindeki vergi yükünü eleştirdi.

Asgari ücretin Türkiye’de demokratik bir şekilde belirlenmediğini dile getiren Çerkezoğlu “15 kişilik bir komisyon var. Türk-İş en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçileri temsilen komisyonda yer alıyor. İşverenleri de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Hükümet temsilcileri ile işveren temsilcilerinin oyları asgari ücreti belirlemeye yetiyor” dedi.

"Asgari ücrete ulaşamayan milyonlar var"

Bu süreçte Türk-İş, Hak-İş ve DİSK olarak ortak çalışma yürüttüklerini söyleyen Çerkezoğlu “Asgari ücret uyuşmazlık durumunda masada grev hakkının olduğu, tüm konfederasyonların masada olduğu gerçek bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir” dedi