Çalışma hayatında önemli bir zirve olan Ortak Paylaşım Forumu'nun açılışında konuşan Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, birçok bakan ve milletvekilinin sahibi olduğu işyerlerinde sendikal örgütlenme olmadığından şikayet etti. Atalay, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sendikal örgütlenmenin olmadığı işyerlerinden kamu kurumlarına televizyon ve beyaz eşya almaması yönünde çağrı yaptı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) işçi, işveren ve kamu temsilcilerinin katılımıyla Ortak Paylaşım Forumu'nun ikincisi İstanbul'da yapıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un geç gelmesi nedeniyle rötarlı başlayan toplantının açılışında konuşan Atalay, pandemi krizinde en büyük bedeli işsizler ve emekliler ile örgütsüz işyerlerinde çalışan işçilerin ödediğini, sendikalı yerlerde ise durumun daha hafif atlatıldığını söyledi.

‘CUMHURBAŞKANLIĞI DAHİL BÜTÜN KAMU KURUMLARI, SENDİKA OLMAYAN YERDEN MALZEME ALIYOR’

 “Ülkeyi yönetenlerin, bakanların, milletvekillerinin işyerleri var, ancak oralarda bile sendika yok. Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar birçok firmadan beyaz eşya alıyor, televizyon alıyor” şeklinde konuşan Atalay, “Kamuya satış yapan işyerlerinin 4'te 3'ünde biz yokuz, sendika yok. Ama onların mallarını Cumhurbaşkanlığı dahil bütün kamu kurumları kullanıyor. Her gün en az 3 işçimiz can veriyor” diye ekledi.

LİDERLERE SESLENDİ: İŞ YERLERİNDE ÖRGÜTLENME OLSUN

“Bu ölümlerin tamamına yakını örgütsüz işyerlerinde. Sendikacı kapıdan içeri girince patronlar işçiyi kapının önüne koyuyor” diyen Atalay, TBMM’ye çağrı yaparak patron olan bakan ve milletvekillerinin iş yerlerinde örgütlülük çağrısı yaparak, liderlere seslendi:

“Meclis bir kampanya başlatsın. Vekil olan bakan olan işadamlarımızın işyerlerinde örgütlenme olsun. Bunu kimin demesi lazım. Sayın Cumhurbaşkanı'nın, Sayın Kemal Bey'in, Sayın Devlet Bey'in, Meral Hanım'ın başlatması lazım.”

ÇALIŞMA BAKANINDAN KADININ ÇALIŞMASINA DAİR AÇIKLAMA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un ise aynı toplantıda kadınlarla ilgili yaptığı açıklama dikkat çekti. “Bütün kadınlar çalışsın demek yanlış. Çalışmayı tercih eden kadınlar çalışsın” ifadelerini kullanan Selçuk, çalışıp çalışmamanın bir tercih meselesi olduğunu söyledi. “Kadın evde oturmak istiyorsa çalışmıyor gibi algılanmasın. Kadın evde, tarlada her yerde çalışıyor” ifadelerini kullandı.

‘İŞİ KADINLAR YAPIYOR, GELİRİ ERKEKLER ALIYOR’

Toplantıya ev sahipliği yapan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise işverenler olarak pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği alan işçilerin ücretlerinin üstünü tamamladıklarını, bu yolla işçilere 5 milyar liralık ücret desteği sağladıklarını savundu.

Çalışma hayatında çok hızlı bir dönüşüm yaşandığını, her 3 çalışandan 1'inin yakın dönemde yaşanacak değişime uygun beceri sahibi olmadığını belirten Akkol, kadın istihdamının yüzde 10 göründüğünü ancak ev işleri ve çocuk bakımı dahil edildiğinde çalışma hayatının 3'te 2'sinin kadınlara ait olduğunu söyledi. Akkol, “Aslında işi kadınlar yapıyor, geliri erkekler alıyor” dedi.