Birlik Sendikası Genel Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Pandemi süreci pek çok sektörde olduğu gibi, özel öğretim kurumlarında da her geçen gün bir yenisi ortaya çıkan hak kayıplarına sahne olmakta. Öğretmenlerin yeni eğitim öğretim dönemine hazırlık süreçlerinde, yani eğitim öğretim yılının hemen başında almaları gereken eğitim öğretim ödeneğine özel okul patronlarınca el konuluyor.

Salgın süreci boyunca çalışma hayatı hiçbir alanda durmadı. Eğitim de bu alanlardan biri oldu. Pandemi nedeniyle tatile girilen 13 Mart’tan beri evden çalışmaya devam eden özel okul öğretmenleri yaz boyunca da telafi eğitimleri vererek gün içinde uzun sürelerle çalışmaya devam etti. Bu durum okulların kısmen açılmasıyla hızını kesmediği gibi tüm kademelerde okulların açılmasıyla birlikte öğretmenlerin iş yükü daha da artacağa benziyor. Hal böyleyken öğretmenlerin yasal hakkı olan ödeneği vermeyeceğini açıklayan birçok özel okul oldu. Bazı okullar da Kasım ayında yatırılacak maaşlar ile ödeneğin verilebileceğini duyurdu.

Geçmiş yıllarda özel öğretim kurumlarının eğitim öğretim ödeneğini yatırma süreçlerinde pek çok sıkıntılar yaşandı. Bu ödenek özel öğretim kurumlarında ya eksikli yatırıldı; ya hiç yatırılmadı ya da bazı okullarda öğretmenlere banka aracılığıyla ödenip elden geri alındı. Bu sene bu konudaki hak kaybının daha şiddetli olacağını öngörmek bu veriler ışığında çok da zor olmasa gerek.

Resmî okul öğretmenlerine 657 Sayılı Devlet Memurları Yasasının 32. Maddesi gereğince her yıl Eylül ayında ödenmekte olan Eğitim-Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği; sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden olup 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasasının 9. Maddesine göre Özel Okul Öğretmenlerinin de yasal hakkıdır. 

İlgili yasa maddesi gereğince: “Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.”

Öğretmenlerin eğitim-öğretim faaliyetini sağlıklı şekilde sürdürebilmesi, ihtiyaç duydukları materyalleri sağlayabilmeleri için MEB tarafından belirlenen tutar; 2019-2020 eğitim öğretim yılı için 1.180 TL’dir ve damga vergisi dışında hiçbir vergiye tabi değildi. Bu tutar Milli Eğitim Bakanlığı’nca 2020-2021 eğitim öğretim yılı için 1.210 TL olarak belirlendi ve MEB’in açıklamalarına göre her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde ödenmesi gerekmektedir.

MEB tarafından belirlenen bu tutarın ödenmemesi ya da eksik ödenmesi durumunda özel okul yönetimini MEB’e şikâyet etmeye çağırıyoruz.

Unutulmamalıdır ki; eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin gecikmeli veya eksik yatırılması hukuka aykırı olduğu gibi, öğretmenlere sözleşmelerini haklı olarak fesih edebilme veya çalışmaya devam ederken çalıştıkları kuruma karşı icra takibi başlatma veya arabulucuya başvurma yetkisi vermektedir.

Özel okullarda çalışan öğretmenlerimizin eğitim-öğretim ödeneğini halen ödemeyen özel okul patronlarını uyarıyoruz: Yasaları çiğnemekten vazgeçin ve geciktirmeden öğretmenlerimizin hakkı olan bu ödeneği eksiksiz kendilerine ödeyin. 

Eğitim öğretim yılı hazırlık ödeneği hakkı gasp edilmiş tüm özel okul öğretmenlerine çağrımızdır: Yasal haklarınızı patronların insafına terk etmeyin!"

Gelin birlikte haklarımıza sahip çıkalım. Birlik Sendikası özel okul öğretmenlerinin sendikasıdır. Haklarınıza patronlar tarafından el konulmaması için birlikte mücadele etmeye ve Birlik Sendikası’na üye olmaya çağırıyoruz.