Cadde 54 şantiyesinin dış cephe ustaları olarak çalışan işçiler 2020’ye girilirken önce işverenin “malzeme yok” gerekçesiyle işlerine ara vermek zorunda kaldılar. Günler sonra tekrar şantiye alanına gittiklerinde ise işten çıkarıldıklarını öğrendiler. Yaklaşık dört aylık maaşları ve kıdem tazminatları işveren firma tarafından ödenmemişti. Ayrıca sigortaları da eksik yatırılmıştı.

Bunun üzerine Emeğin Gücü Derneği’nde bir araya gelen işçiler haklarını almak amacıyla işveren firmalar Türk-Mall, Yu Grup ve Serdivan Belediyesi’nin ortak bulunduğu inşaat alanı önünde direnişe başladılar. Firma yetkilileriyle görüşme taleplerinin geri çevrilmesi ve belediyenin proje ortağı olarak gerekli adımı atmamasını eleştiren işçiler, bu durumun devam etmesi halinde Serdivan Belediyesi önünde de eylem yapacaklarını açıkladılar. Ayrıca proje ortaklarından Türk-Mall firmasının yasal adresine gittiklerinde firmanın Arap iş çevrelerine satıldığı, dolayısıyla yerini terk ettiği, bir dolandırıcılık faaliyetiyle karşı karşıya olduklarını söylediler.

Eylem alanında konuştuğumuz işçiler, İstanbul’dan gelip bu iş için yaklaşık 2 yıldır Sakarya’da kaldıklarını, barındıkları yerin firma tarafından tahsis edildiğini, hijyenik açıdan oldukça kötü olduğunu ve yaşam koşulları bakımından zor ikamet ettiklerini dile getirdi. Avukatlarıyla birlikte alacaklarını hesaplayıp firma yetkilileriyle anlaşma yoluna gitmek isteyen işçiler, karşılarında herhangi bir muhatap bulamadı. Maaşlarının eksiksiz ödenmesi, sigortalarının çalıştıkları süre boyunca tam karşılanması ve kıdem tazminatı haklarını elde etmek isteyen işçiler Cadde 54 şantiyesi önünde direnişe başladı.

İşçiler İfade Vermek Üzere Karakola Götürüldü

Öte yandan bugünkü direniş nöbeti, polisin ifade vermek üzere işçileri karakola götürmek amacıyla zorlamasıyla yarıda kaldı. Anayasal haklarını kullandıklarını, mahkemelerdeki hukuki sürecin yanı sıra işçilerin haklarını eylem yoluyla da aramasının meşru olduğunu dile getiren Emeğin Gücü Derneği sözcüsü, firmaların görevden kaçtıklarını ve polisin haksız gözaltı yaparak eylemi baltaladığını kaydetti. İfadelerinin ardından serbest bırakılan işçiler yarından itibaren tekrar şantiye alanında olacaklarını ve tüm basın mensuplarını, barış ve demokrasi güçlerini kendilerine destek vermeye davet etti.

(Sinan Can Kılıç)