Devrimci İşçi sendikaları konfederasyonu (DİSK)Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, 2022 yılı asgari ücretine ilişkin görüş ve taleplerini,  Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz toplantısı öncesinde açıkladı.

Genel İşSendikası Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Arzu Çerkezoğlu, DİSK’in kuruluşundan bu yana asgari ücretin insanca yaşayacak bir seviyede ve uluslararası standartlara uygun saptanması için mücadele ettiğini hatırlattı.

Önümüzdeki günlerde asgari ücrete ilişkin kapsamlı bir araştırma yayımlayacaklarını, ancak asgari ücretin henüz müzakereler başlamadan çok önemli bir gündem haline gelmesi nedeniyle DİSK olarak temel görüş ve taleplerini bir an önce kamuoyu ile paylaşmak istediklerini ifade den Çerkezoğlu, “Asgari ücretin milyonların meselesi olduğunun farkında olarak  tespit ile talepleri kamuoyu ile paylaşıyor ve önümüzdeki günlerde bunlar için mücadeleyi yükselteceğimizi ilan ediyoruz” dedi.

ŞU AN AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Asgari ücret düzeyinin şu anda açlık sınırının altında olduğuna ve 10 bin TL’yi aşan yoksulluk sınırı ile asgari ücret arasında ise büyük bir uçurum bulunduğuna işaret eden Çerkezoğlu, “Asgari ücret ülkemizde en düşük ücret değil ortalama ücret haline gelmiştir. Asgari ücret tespitinde bu gerçek dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

“NET ÖDENMELİ, VERGİ ALINMAMALIDIR”

Asgari ücretin sadece işçinin kendisinin değil ailesinin de geçim şartları dikkate alınarak adil bir düzeyde saptanması gerektiğini savunan Çerkezoğlu, “Asgari ücret net ödenmelidir. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmından vergi alınmamalı ve asgari ücretliye bütçeden sosyal güvenlik pirim desteği sağlanmalıdır.

Asgari ücret sonrası ücretlere uygulanacak vergi dilimi yüzde 10 olmalıdır. Vergi dilimlerine uygulanacak tarife enflasyon, ekonomik büyüme ve yeniden değerleme oranları dikkate alınarak saptanmalıdır.

Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı ve hanede iki çalışan olması varsayımından hareketle asgari ücret yoksulluk sınırının yarısı civarında olmalıdır.

Asgari ücret saptanırken bütün ücretlerde iyileşme sağlayacak vergi ve pirim desteği sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ASGARİ ÜCRETLİLER TOPLUMU OLMAKTAN ÇIKARILMALIDIR”

En düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyinde olması ve diğer emek gelirlerindeki artışlarınsgari ücret artışının altında kalmaması gerektiğini dile getiren Çerkezoğlu, Sendikalaşma ve toplu pazarlık önündeki engeller kaldırılmalı ve böylece Türkiye bir asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkarılmalıdır” dedi.

Çerkezoğlu, asgari ücret ve ücret iyileştirme taleplerini ise şöyle açıkladı:

“Bütün ücretlere 1.000 TL iyileştirme yapılmalıdır!

Ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için 1.000 TL tutarında vergi ve pirim indirimi sağlanmalıdır. Bu destek Hazine tarafından karşılanmalıdır. Böylece bütün çalışanların ücretlerinde 1.000 TL iyileştirme mümkün olacaktır.

Asgari ücret net 5.200 TL olmalıdır!

Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5.200 TL olmalıdır.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırının Kasım 2021 itibarıyla 10 bin 200 TL’yi aştığını, Aralık 2021’de ve 2022 yılında daha da yükseleceğini dikkate alarak (bir hanede iki asgari ücretli çalışan olduğu varsayımı ile) asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından az olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle 2022 yılı asgari ücreti 5.200 TL olmalıdır.

En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir!

2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Yasa’dan önce asgari ücretten düşük emekli aylığı söz konusu değildi. Günümüzde emekli aylıkları Hazine tarafından karşılanan farkla 1.500 TL’ye tamamlanmaktadır. Emekli aylıklarında alt sınır asgari ücret olmalıdır.