Hendek'teki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasında 3 Temmuz 2020'de meydana gelen 7 işçinin ölümü, 127 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili davanın ikinci duruşması yapılıyor.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın, Ferizli Kampüsünde gerçekleştirilen ikinci duruşmasına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, EMEP MYK Üyesi Arzu Erkan, TİP Sakarya İl Örgütü, EMEP Sakarya ve Kocaeli Örgütleri, Eğitim Sen, İSİG Temsilcisi Selçuk Karstarlı da katıldı

Çerkezoğlu, duruşma öncesinde yaptığı açıklamada, Hendek'te geçen yıl yaşanan iş cinayetinde 7 işçinin öldüğünü, 127 kişinin de yaralandığını hatırlatarak şunları söyledi:

"O gün de olaydan birkaç saat sonra buradaydık. Patlama alanında yürürken ayaklarımızın altında barutlar patlıyordu. 3-4 saat sonrasında bile devam devam ediyordu. Bu fabrika daha önce  defalarca patlamaların yaşandığı yer. 6 kez yaşanmış ama farkl isimlerle üretime yine devam edilmişti. Üretim zorlamasıyla, özellikle pandemi koşullarında daha fazla üretim yapılsın diye insanların canının hiçe sayıldığı bir süreci o gün orada da gözlemlemiştik. Bugün de buradayız, ailelerimizle birlikteyiz, avukatlarımızla birlikteyiz. Ve DİSK olarak Soma'dan Ermenek'e, Sakarya'ya kadar iş cinayetlerinine karşı adalet arayışımız devam edecek. Ülkemizde işçi sınıfının, emekçilerin insanca yaşayabildiği ve iş cinayetlerini durdurabildiğimiz, eşitliğin, atalein olduğu bir çalışma hayatının kurulması için mücadelemiz devam edecek.

Bugün bu duruşmadan ve devam edecek olan süreçlerden, ailelerle birlikte DİSK olarak adalet istiyoruz."

İNSANLARIN HAYATI HİÇE SAYILMASIN

Dava avukatlarından Can Atalay da, "Hendek'teki İşçi katliamıyla ilgili davanın ikinci duruşması için buradayız. Bu memlekette insanların hayatı hiçe sayılmasın diye, ekmeklerini kazanmaya çalışırken hayatları önemsiz görülmesin diye, Türkiye işçi sınıfının hayatı önemsiz görülmesin diye, bu ülke feraha çıkacaksa ancak emeğiyle geçinen yurttaşların hakları hukukları sayılırsa mümkün olur diyerek buradayız" dedi.

Patlama mağdurları da, acılarının her geçen gün katlanarak arttığını belirterek, suçlular hak ettikleri cezayı alıncaya kadar bu davanın takipçisi olaraklarını söyledi.