31 Mart’ta sonlandırılan Kısa Çalışma Ödeneği’ne ilişkin bir bilgilendirme raporu yayınlayan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), uygulamanın devamı için yeterince kaynak olduğunu açıkladı. 

Kısa Çalışma Ödeneği’nin COVID-19 döneminde sigortalı işçilerin en önemli desteklerinden biri olduğu belirtilen raporda “Salgın devam ederken Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının kaldırılması işçiler açısından ciddi kayıplar yaratacak” denildi.

Kısa Çalışma Ödeneği ile işçilere brüt ücretlerinin yüzde 60’ı tutarında ve brüt asgari ücretin yüzde 150’sine kadar ödeme yapıldığını hatırlatan DİSK-AR “Böylece işçilerin eline 2.100 TL ile 5.300 TL arasında bir ödenek geçmesi söz konusu. Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılması ile işçiler zorunlu ücretsiz izne mahkûm edilecek ve günde 47 TL nakdi ücret desteği ile yetinmek zorunda kalacak.

Salgının başlangıcından bu yana toplam 3,8 milyon işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlandı. Halen 1,3 milyon işçi kısa çalışma ödeneği alıyor” dedi.

DİSK-AR, Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılmasına ilişkin ortada inandırıcı bir gerekçe olmadığını bilgisine de raporda yer verdi. DİSK-Ar raporda “Salgın devam ettiğine göre iş ve istihdam kaybı devam ediyor. Bu nedenle Kısa Çalışma Ödeneği’ne olan ihtiyaç da sürüyor. Kısa Çalışma Ödeneği için kaynak mı yok? Tam tersine İşsizlik Sigortası Fonu’nda yeterince kaynak var” dedi ve fondaki rakamları açıkladı:

“Nisan 2020 ile Şubat 2021 dönemi arasında Covid-19 kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işçilere 28 milyar TL kısa çalışma ödemesi yapıldı. Covid-19 ödeneklerinin aslan payını Kısa Çalışma Ödeneği oluşturdu. Aynı dönemde işverenlere yapılan teşvik ödemelerine ise 16,7 milyar TL ayrıldı. 3,8 milyon işçiye 28 milyar TL Kısa Çalışma Ödeneği ayrılırken işverenlere 16,7 milyar doğrudan teşvik ayrıldı.

"İşsizlik Sigortası Fonu’nda halen 98,2 milyar TL kaynak bulunmaktadır. Fon’un mevcut kaynakları ile en az bir yıl daha Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına devam edilmesi mümkündür. Dahası işveren teşviklerine son verilip bu kaynaklar işçiler için kullanılacak olursa Fon kaynakları büyük ölçüde korunarak kısa çalışma ödemelerine devam edebilir. Son bir yılda 28,2 milyar TL Kısa Çalışma Ödeneği verilmesine rağmen Fon’da 98,2 milyar TL kaynak bulunuyor."