İşçi sınıfı yoğun bir haftaya girdi. İşçiler ve sendikalar bu hafta birçok eylem ve etkinlik gerçekleştirecek. 

İstanbul, Eskişehir ve Ankara'da faaliyet gösteren, İş Bankası'nın iştiraklerinden Erişim Çağrı Merkezi'nde, Tez Koop-İş Sendikasında örgütlenen işçiler baskı altında. Sendikadan istifaya zorlanan ve işten çıkarılmakla tehdit edilen işçiler, bugün saat 14.00'te Ankara Kızılay'daki İş Bankası Yenişehir Şubesi önünde eylem yapacak. İşçiler, 12 Eylül'de İstanbul'da, 18 Eylül'de Eskişehir'de eylemler yaparak sendika düşmanlığını protesto etmişti. 

Eskişehir'de Zeytinoğlu Grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine’ de çalışan ve 4 aydır maaş alamayan 500 işçi, eylemlerine devam ediyor. Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, 3 Ekim'de İstanbul TMSF önünde, 4 Ekim'de ise Eskişehir AKP il binası önünde eylemler yapacak. Zeytinoğlu Grubu şirketlerine TMSF tarafından 2009 yılında el konulmuş, bu süre içinde işletmeler çalışmaya devam etmiş, ancak şirketlerin finansal yapısının daha da bozulduğu ortaya çıkmıştı. TMSF, geçen yıl haziran ayında şirketleri Zeytinoğlu Grubu'na iade etti ama işletmeler borç batağında olduğu için üretim faaliyetlerini devam ettiremedi. 

Sendikalı oldukları için işten atılan ve 532 gündür direnişte olan Tekgıda-İş üyesi Cargill işçileri geçen hafta açıklama yaparak direnişi yeni bir boyuta taşıyacaklarını duyurmuştu. İşçiler, bugün İstanbul Ataşehir’deki Cargill Genel Merkezi önünde 43 gündür gece gündüz sürdürdükleri eyleme son veriyor ve Cargill'in müşterisi olan firmaların önünde eylemlere başlıyor. Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-CO, Eti ve Nestle bu firmalardan bazıları. 

KAYMAKAM YÜRÜYÜŞÜ YASAKLADI 

Manisa Soma'da ise 301 işçinin hayatını kaybettiği katliamın ardından işten çıkarılan, aradan 5 yıl geçmesine karşın tazminatlarını alamayan 2 bin 871 işçi ile 2017'den sonra emekli olan ve işten atılan maden işçileri, hakları için harekete geçiyor. Bağımsız Maden-İş Sendikası, 5 Ekim'de Soma'dan Ankara'ya yürüyüş başlatacaklarını duyurmuştu. Soma Kaymakamlığı'nın ise yürüyüşü yasakladığı öğrenildi.